FBIs toppsjef James Comey langer ut mot Kina.

- Det er to typer større selskaper i USA. Det er de som har vært utsatt for hackerangrep fra kineserne, og de som ikke vet at de har vært utsatt for hackerangrep av kineserne.

Comey kom med dette utfallet på den amerikanske tv-kanalen CBS i kjølvannet av de siste ukenes hackerskandale, der over 70 millioner kunder i storbanken JPMorgan fikk avslørt personlige opplysninger.

Tidligere i år avslørte det amerikanske justisdepartementet at fem kinesiske militære embedsmenn er anklaget for statsstyrte hackerangrep mot seks store amerikanske selskaper innen metall- og energisektoren.

Men FBI-sjefen stopper ikke der. I tillegg til å angripe Kina slår han fast at en stor andel av den globale internettkriminaliteten kommer fra Russland.

Comey opplyser at FBI nå trapper opp kampen mot hackerangrep og nettbaserte tyverier av forretningshemmeligheter som koster amerikanske selskaper milliarder av dollar hvert år.

FBI og andre vestlige etterretningsmyndigheter mener nå at statsstyrte cyberangrep nå utgjør den største truselen både mot sikkerheten og næringslivet.

Danske Center for Cybersikkerhed, som ligger under Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) slo alt ifjor fast i en risikovurdering at «de alvorligste cybertrusler mot Danmark kommer fra statlige aktører». Både FE og bransjeorganisasjonen Dansk Industri mener også ifølge avisen Børsen at slike statlige akltører nå også utgjør den største truselen mot danske selskaper og næringsliv.

Dette slår de fast etter at blant andre det danske næringsdepartementet og farmasiselskapet Novozymes nylig ble utsatt for massive cyberangrep.

Ved side av Kina og Russland, pekes det ofte mot land som Iran, Saudi Arabia og Nord-Korea i denne sammenhengen. Men det er en bred oppfatning at nær sagt alle land i verden i større eller mindre grad driver spionasje på nettet. Ikke minst USA, slik det har kommet frem i lekkasjene fra varsleren Edward Snowden.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.