Labour har startet opptrappingen til parlamentsvalget 7. mai neste år, der partiet håper å ta regjeringsmakten fra De konservative og Liberaldemokratene. Koalisjonsregjeringen opplever sviktende oppslutning, og er på ingen måte garantert seier ved neste valg. Labour leder på meningsmålingene – seks prosentpoeng over det konservative regjeringspartiet.

På landsmøtet i Manchester nylig proklamerte Labour-leder Ed Miliband at alle britiske eiendommer over 20 millioner kroner skal skattlegges dersom partiet vinner valget neste år.

Ifølge partiet vil en skattlegging av verdifulle eiendommer gi myndighetene økte inntekter på over 12 milliarder kroner i året. Pengene vil Labour benytte til å styrke det britiske helsevesenet, som er under press etter kraftige budsjettkutt.

London-millionærer rammes

Labour har ennå ikke kommentert hvordan skattleggingen skal gjennomføres i praksis. Eiendomsskatt er en skatt som betales på grunnlag av et takstmessig verdianslag på fast eiendom. Ifølge den britiske avisen The Guardian vil 108.000 eiendommer i Storbritannia bli berørt av de nye reglene. Av disse er 88 prosent, eller 85.461 av boligene, i London. Partiet vil også fjerne skattehullet for utlendinger som har investert i eiendom i Storbritannia. Slik lovverket er i dag er det kun boligeiere med registrert bosteds­adresse i Storbritannia som må betale skatt på gevinst ved salg av eiendom.

HÅPER PÅ VALGSEIER MED EIENDOMSSKATT. Labour-leder Ed Miliband. Foto: Peter Macdiarmid,
HÅPER PÅ VALGSEIER MED EIENDOMSSKATT. Labour-leder Ed Miliband. Foto: Peter Macdiarmid, (Foto: Getty Images)
– Det er uakseptabelt at en utenlandsk milliardær som eier en villa til 1,3 milliarder kroner i London knapt må betale noen offentlige avgifter, sier Ed Balls finanspolitisk talsmann for Labour til The Guardian.

De nye skattereglene kan gi en betydelig regning for John Fredriksen. Den norsk-kypriotiske milliardæren eier Storbritannias dyreste bolig i Chelsea i London, med en anslått verdi på 1,3 milliarder norske kroner. Eiendommen ble kjøpt i 2001 for 520 millioner kroner. De konservative, med finansminister George Osborne i spissen, har vurdert å innføre tilsvarende skatteregler for utlendinger med eiendommer i Storbritannia, men forslaget har møtt motstand i partiets egne rekker. Kritikerne frykter at eiendomsskatten vil true Londons posisjon som Europas finanshovedstad.

Vil skattlegge dronningen

Det er ikke bare norske milliardærer som vil rammes av nye skatteregler. Labour har også foreslått at dronningen må betale skatt på flere av sine eiendommer dersom det blir regjeringsskifte i mai neste år.

– Vi vil ikke ha noen form for forskjellsbehandling om du er kongelig eller ikke, sier Balls.

De kongelige eiendommene, «The Crown Estate», omfatter store jordbruksarealer, mange av Londons mest eksklusive gater, og deler av nasjonens kystlinje, og har en verdi på over 800 milliarder kroner. I 2012 avskaffet parlamentet dronningens årslønn, og erstattet den med en annen form for godtgjørelse kalt «The Sovereign Grant». Ordningen ga dronningen nesten 380 millioner kroner i utbytte fra The Crown Estate i 2013, som hittil har vært unndratt eiendomsskatt.

Boligmarkedet i London er preget av sterk vekst, og prisene har steget med ti prosent det siste året. De mest attraktive eiendommene ligger i sentrale deler av vest-London, som Chelsea, Mayfair, Knightsbridge, Kensington, Notting Hill og Holland Park. Her må kjøperne i gjennomsnitt ut med 16 millioner kroner for å sikre seg tak over hodet. Boligprisene er her 30 ganger høyere enn en gjennomsnittlig britisk årslønn.

Hindre boligboble

Britiske myndigheter har lansert flere tiltak for å hjelpe førstegangskjøpere inn på markedet, men flere eksperter frykter at den lave renten kombinert med gunstige lånebetingelser hos bankene kan skape en ny boligboble i den britiske hovedstaden. Labour mener innføring av eiendomsskatt kan temme prisgaloppen. En eiendomsskatt vil også bidra til en utjevning av sosiale forskjeller, hevder partiet.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.