Japans ferske handel- og industriminister leverte mandag sin avskjedssøknad etter anklager om at hennes tilhengere har brukt politiske midler på teaterbilletter og andre «upolitiske» ting.

Yuko Obuchi leverte oppsigelsen under et halvtimers langt møte med statsminister Shinzo Abe, melder kringkasteren NHK og nyhetsbyrået Jiji Press.

Abe godtar at hun forlater regjeringen. Obuchi er datter av en tidligere statsminister, og hun var spådd en lys fremtid som Japans første kvinnelige statsminister.

Hun er en av fem kvinner utnevnt av Abe da flere ministre i regjeringen ble byttet ut for mindre enn to måneder siden. Statsministeren la den nye regjeringskabalen som et ledd i en strategi for å bedre økonomien ved å få flere høyt utdannede kvinner ut i arbeidslivet.

Obuchis avgang er derfor et solid nederlag for Abe. Den 40-årige politiske stjernen ble satt til å lede det mektige økonomi-, handels- og industridepartementet.

Forrige uke dukket det imidlertid opp anklager om at to av Obuchis politiske støttegrupper har brukt beløp tilsvarende over 2 millioner kroner på teaterbilletter mellom 2009 og 2011. Andre politiske midler skal ha blitt brukt på å kjøpe varer fra forretninger drevet av Obuchis søster og svoger.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: Kraftig børsoppgang i Tokyo