Da Sveriges nye statsminister Stefan Löfven for noen uker siden leste opp regjeringserklæringen sa han svensk medlemskap i Nato er helt uaktuelt. Men han vil ha hjelp fra nabolandene i Norden.

– En moderne svensk sikkerhetspolitikk skal i stedet bygges opp rundt økt samarbeid i Norden, Østersjøområdet, EU og FN. Sverige vil ikke forholde seg passivt om en katastrofe skulle ramme et EU-land eller et nordisk land, og vi forventer at disse landene agerer på samme måte om Sverige rammes, sa Löfven.

Knapt to uker etter at disse ordene falt brøt ubåtkrisen ut, og den svenske marinen driver klappjakt på det man mener er en russisk miniubåt i skjærgården utenfor Stockholm.

Men så langt har det ikke kommer noen henstilling om norsk hjelp fra Stockholm i ubåtsaken.

– Sverige har ikke bedt Norge om støtte i den pågående situasjonen, og vi ønsker ikke å kommentere den uavklarte situasjonen i Stockholms skjærgård, sier Marita Isaksen Wangberg, seniorrådgiver i Forsvarsdepartementet.

Nato har i en tilsvarende situasjon avvist alle bønner om militær intervensjon fra Ukraina i konflikten med Russland.

Löfven selv setter i dag mandag på flyet over Østersjøen til Finland, EU-partner men heller ikke Nato-medlem. Hans finske kollega, statsminister Alexander Stubb, vil i motsetning til Löfven inn i Nato. Men Stubb får ikke med seg det finske parlamentet på et Nato-medlemskap. Selv om Russland nå nærmest rutinemessig provoserer på grensen med stadige krenkelser av finsk luftrom.

Tirsdag reiser Löfven videre til de tre baltiske Nato-landene Estland, Latvia og Litauen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.