Den russiske veterinærtjenesten opplyser at Russland fra tirsdag av midlertidig forbyr import av animalsk fett og biprodukter, melder nyhetsbyrået Reuters.

Innstramningen ble først gjort kjent av den danske Fødevarestyrelsen, som opplyste at Danmark vil være blant landene som omfattes av forbudet.

Ifølge Mattilsynet vil ikke et importforbud av kjøttprodukter ramme Norge i noen betydelig grad.

– Det har ikke vært noe særlig eksport av kjøtt fra Norge til Russland de siste årene, så jeg kan ikke se at det vil få store konsekvenser for oss i praksis, med mindre det også gjelder andre typer produkter, sier seksjonssjef for eksport og import i Mattilsynet, Grethe Bynes til NTB.

Hun legger til at Mattilsynet ikke har fått informasjon om innstrammingen.

– Brøt kriteriene

Årsaken til innstrammingen er angivelig at en rekke land som har eksportert matvarer til Russland, ikke har oppfylt de russiske kriteriene for import, melder Ritzau.

Talsmann for veterinærtjenesten, Alexej Aleksejenko, sier til nyhetsbyrået AFP at restriksjonene er midlertidige.

Russiske myndigheter anerkjenner imidlertid at de siste tiltakene er ment å tette igjen et smutthull i de allerede eksisterende sanksjonene.

– Enkelte typer av kjøttprodukter inkludert slakteavfall kan fortsatt leveres til Russland fra EU-land, selv etter at sanksjonene har trådt i kraft, ifølge en uttalelse fra veterinærtjenesten.

Straffetiltak

Vestlige land har reagert med straffetiltak etter Russlands annektering av den ukrainske Krim-halvøya og som følge av angivelig russisk innblanding i konflikten i Øst-Ukraina.

Russland svarte i august på sanksjonene ved å stanse import av kjøtt, frukt og grønt, fisk og melkeprodukter fra EU, USA, Australia, Canada – og Norge. Forbudet gjaldt varer verdt 9 milliarder dollar i året, tilsvarende 70,6 milliarder norske kroner. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.