Den store interessen for Apples nye Iphone i Japan har bidratt til et stort handelsunderskudd. Sony makter ikke å konkurrere på hjemmemarkedet med Apples produkter.

En nedbryting av de japanske handelsstatistikkene for september viser en nesten 12 prosent vekst i import av telekommunikasjonsprodukter. Import fra Kina stod for 85 prosent av denne importen.

Hovedårsaken er lanseringen av Iphone 6-modellene i Japan i september. Telefonene produseres i Kina.

De siste salgsstatistikkene viser at Iphone dominerer smarttelefonsalget i Japan for september. Dette har fortsatt inn i fjerde kvartal.

Støtter svakere valuta

Siden kjernekraftulykken i Fukushima i 2011 har Japan blitt avhengig av import av naturgass. Selv om myndighetene har begynt arbeidet med å starte opp landets kjernekraftverk igjen, vil dette ta lang tid og importregningen øker.

Importen økte med 6,2 prosent i september og førte til et handelsunderskudd på 958,3 milliarder yen (nesten 60 milliarder kroner). Før tsunamien og kjernekraftulykken hadde Japan hatt sammenhengende handelsoverskudd siden midten av 1970-tallet.

Sentralbanksjef Haruhiko Kuroda har indikert at han vil støtte en svakere yenkurs, til tross for at dette gir en høyere importregning. Kuroda tror at eksportveksten kan bli høyere enn importveksten og dermed gi nye handelsoverskudd.

- Dagens handelsstatistikker er gode nyheter for sentralbanken. De støtter sentralbankens syn om at eksporten gradvis er i ferd med å ta seg opp og at dette vil fortsette, sier sjeføkonom for Japan hos Royal Bank of Scotland, Junko Nishioka, til Bloomberg News.

Mange lyspunkter

Den japanske salgsskatten ble økt opp med tre prosentpoeng fra 1. april til åtte prosent. Dette har rammet det private forbruket i landet. Det forventes en svært svak økonomisk vekst for tredje kvartal.

Statsminister Shinzo Abe håper å øke salgsskatten på nytt i 2015 for å å få kontroll med den største offentlige gjeldsbyrden av noe land.

Handelsstatistikkene viser at eksporten økte med 6,9 prosent i september. Dette er en høy vekst til Japan å være.

Mye av årsaken til denne veksten skyldes at den japanske yenkursen i september svekket seg kraftig mot amerikanske dollar. Yenkursen har falt med over åtte prosent det siste året.

- Jeg ser mange lyspunkter fra handelsstatistikkene. Jeg tror mange har ment at japanske eksportører ikke har vært konkurransedyktige til tross for en svak yenkurs. Nå ser vi en eksportvekst. Dette må selvfølgelig fortsette for å overbevise markedene om at de er konkurransedyktige, sier sjeføkonom Takuji Okubo hos Japan Macro Advisors til CNBC.

Sony sliter med smarttelefoner

Bare en måned etter at Sony kom med et resultatvarsel til investorer kan selskapet komme med en ny nedjustering på salget av smarttelefoner, ifølge Wall Street Journal.

Xperia-serien konkurrerer med Samsungs Galaxy og Apples Iphone 6-modeller Xperia-serien er ikke å finne på de japanske salgsstatistikkene over de 10 mest populære smarttelefonene; oversikten er dominert av Apples Iphone-modeller, ifølge BCN Ranking.

For seks måneder siden hadde Sony som mål å selge 50 millioner smarttelefoner i inneværende år. Dette ble nedjustert til 43 millioner enheter i september og nå går det sannsynligvis mot en ny nedjustering på «flere millioner enheter».

Sonys toppsjef Kazuo Hirai sa for en måned siden at selskapet vil foreta en nedskriving av smarttelefondivisjonen på rundt 10 milliarder kroner. Sony skal legge frem en ny strategiplan for investorer og analytikere i november.

Konkurransen fra kinesiske smarttelefonselskaper som Xiaomi og Huawei har også rammet Sony hardt de siste kvartalene. Xiaomi selger toppmodeller i enkeltmarkeder som koster under halvparten av hva Samsung, Apple og Sony selger sine toppmodeller.

USA refser Kina - igjen

USA har siden 1990-tallet prøvd å presse Kina til å styrke sin egen valuta. Kina har latt yuanen gradvis få styrke seg mot handelspartnernes valutaer. Sommeren 2005 gav Kina etter og startet en gradvis endring i valutapolitikken.

De siste 18 månedene har dette stoppet opp. Dagens valutakurs er på samme nivå som i juni i fjor.

USA mener at den kinesiske valutaen er for svak mot blant annet amerikanske dollar og at dette er en bevisst politikk fra Kinas side. Dette gir kinesiske selskaper konkurransefordeler på internasjonale markeder. USA ønsker en markedsstyrt valutakurs.

USAs visefinansminister Sarah Bloom Raskin har møtt den kinesiske sentralbanksjefen og finansministeren i Beijing i dag. Hun la nytt press på Kina.

«Raskin understreket at USA støtter den kinesiske reformagendaen. Det er viktig at landet beveger seg mot en markedsstyrt valutakurs», skriver det amerikanske finansdepartementet i en pressemelding i dag.

Kina mener at de ikke holder valutakursen bevisst svak, men at de er nødt til å styre valutakursen for å forhindre at store beløp med spekulativ kapital finner veien til den kinesiske økonomien.

USA er kritisk til at kinesiske selskaper får billig kreditt og finansiering fra statskontrollerte finansinstitusjoner. USA, og de fleste andre land har tilsvarende eksportfinansiering, men i Kina holdes omfanget av denne støtten skjult.

Gull for India

Den tradisjonelle indiske festivalen Diwali begynner på torsdag og dette markerer også starten på bryllupssesongen i India. Etterspørselen etter gull forventes å være høy de neste ukene. India er verdens største importør av gull.

Dette har sendt gullprisen opp til 1252 dollar for en unse i Asia i dag – den høyeste prisen på seks uker.

Markedene

Det er oppgang ved de asiatiske aksjemarkedene på onsdag formiddag – ledet av Tokyo-børsen hvor sterke eksportstatistikker fra september har sendt eksportaksjene høyere.

I Sør-Korea har investorer dumpet Hyundai Motor etter de nye eksportstatistikkene fra Japan, som også viser at de japanske bilprodusentene tar markedsandeler på internasjonale markeder.

De asiatiske markedene har også fått drahjelp fra USA hvor nøkkelindeksen S&P 500 hadde sin beste dag hittil i år med en oppgang på to prosent. Nasdaq endte opp med 2,4 prosent.

 

Asiatiske aksjemarkeder (kl. 06 norsk tid)

Japan, Nikkei 225: 15195,77 (2,64%) (sluttnotering)

Hong Kong, Hang Seng Index: 23371,92 (1,21%)

Kina, Shanghai SE Composite: 2348,48 (0,38%)

Sør-Korea, Kospi Composite Index: 1931,92 (0,86%)

Taiwan, TSEC Weighted Index: 8757,98 (1,18%)

India, BSE Sensex: 26774,47 (0,74%)

Thailand, SET Index: 1531,47 (0,35%)

Singapore, Straits Times Index: 3202,74 (0,00%)

Malaysia, FTSE Bursa KLCI: 1796,22 (0,00%)

Indonesia, Composite Index: 5075,92 (0,92%)

Filippinene, SE Composite: 7093,9 (0,36%)

Australia, All Ordinaries: 5364,2 (0,96%)

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

morten.iversen@dn.no