USAs regjering advarte torsdag om at alle som bidrar til Den islamske statens oljehandel kan komme til å bli møtt med sanksjoner.

Amerikanske myndigheter anslår at oljen gir IS inntekter på omkring 1 million dollar om dagen. IS har tatt kontroll over store områder av Irak og Syria, og kan utgjøre en trussel mot USA og allierte land hvis gruppen ikke stoppes, sier statssekretær David Cohen i USAs finansdepartement.

– Mellommennene, meglerne, raffineriene, transportselskapene og alle andre som håndterer IS' olje bør vite at vi arbeider hardt for å finne dem, og at vi har verktøyene som skal til for å stoppe dem, sier han.

I tillegg til oljevirksomheten, har IS også inntekter fra løsepenger og utpressing. Gruppen får også bidrag fra rike støttespillere, men oljevirksomheten er ifølge Cohen spesielt viktig. Oljen omsettes på de svarte markedene i Syria og Irak. Statssekretæren sier det ser ut til at også den syriske regjeringen, til tross for borgerkrigen, kjøper olje fra IS.

– Med unntak av enkelte statsfinansierte terrororganisasjoner, er ISIL sannsynligvis den best finansierte terrororganisasjonen vi har stått overfor, sier Cohen. Amerikanske myndigheter bruker konsekvent navnet ISIL om Den islamske staten.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.