Den legendariske hedgefondforvalteren, investoren og filantropen George Soros har lenge gjort det klart at han mener den økonomiske innstrammingen i eurosonen er en trussel for EU.

Les: - Eurokrisen er over, men marerittet blir bare verre

Nå advarer han mot Russland, og ber Europa om å «våkne opp».

- Russland utfordrer Europas eksistens. Verken europeiske ledere eller deres innbyggere er fullt klar over denne utfordringen, eller vet hvordan man best kan håndtere dette, skriver Soros i et essay det anerkjente tidsskriftet The New York Review of Books.

Soros kommer opprinnelig fra Ungarn.

- Sjokkerende

- Jeg tilskriver dette først og fremst det faktum at EU generelt og eurosonen spesielt har gått seg bort etter finanskrisen i 2008, skriver Soros.

Han frykter at europeiske ledere og innbyggere ikke er fullt klar over at den russiske trusselen strekker seg utover Ukraina.

Soros mener Russland presenterer et alternativ som utgjør en grunnleggende utfordring for de verdier og prinsipper som EU opprinnelig ble grunnlagt på. Det er basert på bruk av makt som manifesterer seg i undertrykkelse hjemme og aggresjon i utlandet, i motsetning til rettssikkerhet.

- Det som er sjokkerende er at Vladimir Putins Russland på enkelte måter har vist seg å være EU overlegent - mer fleksibelt og fullt av overraskelser. Noe har gitt en taktisk fordel, i hvert fall på kort sikt, skriver Soros.

Hvis ikke Europa forlater sparepolitikken, og ikke støtter opp om Ukraina vil Russlands innflytelse bare vokse i Øst-Europa, og trusselen mot Europa bare forsterkes, mener Soros.

- Europa må skjerpe seg, og støtte Ukrainas kamp for uavhengighet. Ettersom Ukraina ønsker å være en del av Europa, er faktisk angrepet på Ukraina et angrep på Europa, sier Soros til CNBC.

- Det er på høy tid at EUs medlemsland våkner opp og oppfører seg som land i indirekte krig. Det er bedre for dem å gjøre Ukraina i stand til å forsvare seg enn å måtte kjempe selv, skriver Soros i essayet.

- Har lite å være stolt av

Soros avslutter essayet med å oppfordre EU om å gå i seg selv:

- Byråkratiet i EU har ikke lenger monopol på makt, og det har lite å være stolt av. Det bør lære å være mer samlet, fleksibelt og effektivt. Og europeerne selv må ta det nye Ukraina nærmere i øyensyn. Det kan hjelpe dem til å gjenoppdage den opprinnelige ånden som førte til opprettelsen av Den europeiske union. EU vil redde seg selv ved å redde Ukraina.

Les også:

Han forutså børsraset - veddet 13 milliarder

USAs rike slåss om makt 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.