David Cameron er sint. Rød i toppen og med hevet stemme banker han poengene inn i talerstolen på EU-toppmøtet med pekefingeren.

– Jeg betaler ikke den regningen 1. desember. Om noen tror jeg har tenkt å gjøre det, tro om igjen. Jeg kommer ikke til å finne frem sjekkheftet for å skrive en sjekk på 2 milliarder euro, sier Cameron til pressen i Brussel.

Det er en kontingentjustering i EU som har gjort Cameron rasende. For det er ikke snakk om noen liten justering.

En ny måte å beregne brutto nasjonalinntekt på har skapt en beregnet ekstraregning på 17,5 milliarder kroner for britenes EU-kontingent. Det blir ikke tatt nådig opp hos allerede svært EU-skeptiske briter.

Uakseptabelt

– Vi har vært medlemmer lenge. Det skjer budsjettjusteringer, noen år betaler man mindre, noen år mer, men det har aldri skjedd at en regning på 2 milliarder er lagt fram på den måten med den fristen. Det er ikke en akseptabel måte å drive denne organisasjonen på, tordner Cameron.

Han krever et krisemøte for EUs finansministre, men det er litt uklart hvordan Unionen har tenkt å håndtere disputten videre. Britene vil ha full gjennomgang av hvordan Eurostat har kommet fram til det nye tallet, og «i rettferdighetens navn» tar Cameron høyde for at det foreløpig er snakk om en beregning.

Ifølge Financial Times viser de foreløpige tallene at britenes andel må jekkes opp med rundt 2,1 milliarder euro. Britene håper nå både det har skjedd en regnefeil, og at de kan forhandle seg nedover.

Skandaløst

– Det er skandaløst, sier EU-motstanderen Nigel Farage i det populistiske Selvstendighetspartiet til Sky News om kontingenten. Han kaller EU vampyrer, tørste på britiske skattebetaleres blod.

I EU-kritiske Storbritannia blir nyheten ansett som en gavepakke til Farage, som gjør det godt på målingene før valget neste år. Og som ønsker å melde britene ut av hele Unionen.

– Det hjelper ikke akkurat, sier statsminister Cameron oppgitt og siterer sin italienske kollega Matteo Renzi om de nye beregningene:

– Dette er ikke et tall, det er et dødelig våpen.

Smell

Gladere er nok Frankrike, som ligger an til å kunne få penger tilbake. Det samme gjør Tyskland, Sverige og Danmark, mens økonomiske slitere som Hellas og Italia ser ut til å gå på en smell. Også Nederland har trolig betalt for lite og går sammen med britene og italienerne i kravet om en revurdering.

Det svir ekstra at regningen vokser fordi den britiske økonomien har gjort det bedre enn resten av EU de siste årene.

– Den britiske økonomien vokser mye raskere enn de andre, og logikken er den samme som med skatt: Om noen tjener mer, betaler de mer, sier talsperson Patrizio Fiorilli i EU-kommisjonen til nyhetsbyrået AFP.

Konflikt

Kommisjonens president, Jose Manuel Barroso, valgte en «ingen kommentar»-løsning da han ble spurt om faren for en ny konflikt mellom Brussel og London natt til torsdag.

Britene er aldri blitt helt overbeviste EU-medlemmer, og Cameron har lovet dem en folkeavstemning om medlemskapet om De konservative vinner valget neste år.

Om han nå faktisk må punge ut til Brussel, spørs det hvordan sjansene hans blir.

– Jo raskere dette avsluttes og britene har en folkeavstemning, jo bedre, sier Farage. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.