Valget er det første parlamentsvalget siden revolusjonen som tvang president Viktor Janukovitsj til å trekke seg i februar.

Bakteppet for valget er dystert. Økonomien er i dyp krise, og den nye regjeringen må kjøre gjennom harde sparetiltak for å få tilgang til mer krisehjelp fra pengefondet IMF. Også gasskonflikten med Russland truer økonomien.

Samtidig fortsetter kampene mellom ukrainske styrker og pro-russiske separatister mange steder i fylkene Luhansk og Donetsk øst i landet. Det skjer til tross for at partene for halvannen måned siden inngikk en våpenhvile. Omkring 3.700 mennesker er drept i krigen.

Konflikten fører også til at anslagsvis fem millioner ukrainske statsborgere fra den russisk-annekterte Krim-halvøya og østlige områder ikke får delta i valget.

Den pro-vestlige forretningsmannen Petro Porosjenko, som vant presidentvalget i vår, håper søndagens valg vil gi ham et klart mandat til å få slutt på konflikten. Han håper samtidig å komme fram til en forståelse med Russland om at Ukraina kommer til å søke integrasjon med Vesten. Porosjenkos blokk ligger an til å vinne valget.

I tillegg til konflikten i øst og den økonomiske krisen, veier kampen mot korrupsjon tungt for mange ukrainere. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.