Rousseff vant med knappest mulig margin, med 51 prosent av de godkjente stemmene, mot sentrum-høyrekandidaten Aécio Neves’ 49 prosent. Det opplyste Brasils valgkommisjon klokken 20.00 lokal tid søndag, klokken 23.00 norsk tid. Dette var etter at 95 prosent av stemmene var talt opp.

Rousseff representerer sentrum-venstrepartiet PT – Arbeiderpartiet – og vil dermed ta fatt på sin andre presidentperiode, etter at hun etterfulgte partifelle Luiz Inácio Lula da Silva sine to perioder. PT vil dermed sitte med presidentmakten i Brasil i til sammen minst 16 år på rad.

Det er ventet at markedene vil reagere svært negativt på Rousseffs gjenvalg når børsen i Sao Paulo åpner mandag morgen. Petrobras-aksjen er ventet å falle, og valutaen real er ventet å svekke seg som følge av valget.

Elendig økonomi

Gjenvalget skjer tross en elendig økonomisk situasjon i Latin-Amerikas største land, med verdens 7. største økonomi. I år gikk den brasilianske økonomien inn i resesjon for første gang siden 2009. Inflasjonen er for tiden over regjeringens mål på maks 6,5 prosent.

Det er PTs rykte for å stå på de fattiges side som sikret Rouseff gjenvalg. Under forgjengeren Lula opplevde Brasil høy økonomisk vekst og stor optimisme, og han benyttet muligheten til enorme sosiale programmer som har løftet minst 35 millioner av Brasils drøyt 202 millioner innbyggere ut av fattigdom. Brasil har nå en arbeidsledighet på rekordlave 5 prosent.

Men Rousseff, som var svært populær da hun tiltok som president 1. januar 2011, mistet mye av sin popularitet etter at myndighetene reagerte med vold mot demonstranter som i 2013 tok til gatene for å kreve bedre offentlige tjenester og en slutt på korrupsjon.

Næringslivets favoritt tapte

Opposisjonskandidaten Aécio Neves fra partiet PSDB lovte flere ganger å ikke kutte i de viktigste sosialprogrammene for de fattige, senest via sin Twitter-profil på valgdagen. Men dette var skremmebildet PT forsøkte å male av ham gjennom hele valgkampen.

PSDB er kjent som et mer elite- og næringslivsvennlig parti. Det var samtidig partiet som satt med makten da Brasil endelig fikk kontroll over inflasjonsuhyret etter flere tiår med økonomiske problemer på slutten av 90-tallet.

Neves vant Brasils økonomiske hovedstad med 64 prosent av stemmene, mot Rousseff 36 prosent. Men den sittende presidenten vant i opposisjonskandidatens hjemstat Minas Gerais, med 52 mot 48 prosent. Rouseff vant solid i de fattige delstatene i det nordøstlige Brasil.

Presidentkandidat Aecio Neves (med blå skjorte foran i midten) ankommer valglokalet for å avgi stemme i andre runde av det brasilianske presidentvalget 26. oktober 2014.
Presidentkandidat Aecio Neves (med blå skjorte foran i midten) ankommer valglokalet for å avgi stemme i andre runde av det brasilianske presidentvalget 26. oktober 2014. (Foto: Felipe Dana / AP NTB scanpix)

Korrupsjonsanklager

Neves har gjennom valgkampen lovt brasilianerne å få fart i økonomien gjennom avbyråkratisering, skatteendringer og mindre innblandinger i statlige selskaper som oljegiganten Petrobras. Og gang på gang har han løftet fram velkjente korrupsjonsskandaler som PT har vært involvert i over de siste årene.

Tidligere i år ble det avslørt at rundt 30 milliarder kroner har blitt overført til først og fremst en rekke politikere fra kontrakter Petrobras har inngått. Det høyrevennlige nyhetsmagasinet Veja publiserte torsdag påstander fra mannen som har innrømmet sin sentrale rolle i korrupsjonen, Alberto Youssef, om at president Dilma Rouseff og eks-president Lula lenge har kjent til at korrupsjonen fant sted. Rousseff er tidligere også styreleder for Petrobras.

I løpet av Rouseffs fire år ved makten har markedsverdien av Petrobras blitt nesten halvert.

Den nye presidentperioden tar til 1. januar neste år. I et forsøk på å gi økonomien et friskt pust har Rousseff lovt at hun ville bytte ut landets finansminister dersom hun ble gjenvalgt.

Les også på DN.no

Telenor-lansering i Myanmar: – Vil knuse konkurransen hvis de fortsetter å levere som de har gjort.

Dette kjennetegner gründerne som lykkes

ECBs stresstester: Toppkarakter til DNB og Nordea – 25 banker strøk

Alt du trenger å vite om Snapchat og bildelagring på nett  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.