Sørkoreanske Samsung Electronics la frem de offisielle kvartalsresultatene i dag. Disse viser de svakeste resultatene på nesten tre år. Resultatet før skatt ble halvert til 4140 milliarder won (26,8 milliarder kroner).

- Dette er virkelig ille. Vi visste de ble utfordret i begge ender av prisskalaen. Samsung var først ute med nye innovasjoner - som større skjermer og andre funksjoner. Problemet er at alle har fulgt etter. Det er ikke så mye mer du kan gjøre på selve design og form av smarttelefoner, sier sjefanalytiker Bob O’Donnell hos Technalysis Research til CNBC.

 

Mistet kundekontakten

Smarttelefoner har vært den viktigste pengemaskinen for Samsung siden 2011. Den epoken er over – i alle fall for nå. Driftsoverskuddet falt med nesten 75 prosent til 1750 milliarder won i tredje kvartal fra salg av 102 millioner mobiltelefoner – hvorav 78,1 millioner var smarttelefoner.

- Samsung har mistet kontakten med kundene. De har ikke vært i stand til å differensiere sine produkter fra etablerte og nye konkurranter. Det er for tidlig å si om Samsung vil klare å reise seg i dette tøffe og mettede markedet, sier konsernsjef Dan Wagner hos Powa Technologies til Bloomberg News.

Samsung har flere ben å stå på, blant annet komponentdivisjonen. De er fortsatt en viktig underleverandør av komponenter til smarttelefoner som selges av konkurrenter. Apple har redusert avhengigheten av Samsung har benytter i økende grad taiwanske og japanske underleverandører.

 

Hard konkurranse i toppsjiktet

For tre år siden dominerte Samsung på salgsstatistikkene verden over.

Selskapet var nesten alene om å selge smarttelefoner med skjermstørrelse på over 4,7 tommer.

I dag har også Apple kastet seg på denne trenden og konkurrerer i toppmarkedet hvor Samsung tidligere hentet ut de største overskuddene. Det er over ti andre selskaper som tilbyr tilsvarende tekniske spesifikasjoner på sine modeller.

- Salget av toppmodeller var noe svak i kvartalet. Vi vil gjennomføre fundamentale endringer i produktporteføljen, sier visepresident Kim Hyon-joon i mobildivisjonen.

Samsungs omsetning falt i tredje kvartal med 20 prosent til 47400 milliarder won (301 milliarder kroner).

Samsung er fortsatt verdens største smarttelefonprodusent med en markedsandel på 23,8 prosent. Men dette er over åtte prosentpoeng lavere enn for ett år siden.

Xiaomi, LG og Lenovo fikk alle en vekst på over 38 prosent; Apple solgte vel 16 prosent flere smarttelefoner. Det er også en underskog av andre selskaper som hadde en markedsandel på 48,6 prosent – opp fra 40,8 prosent for ett år siden.

Samsung er den eneste av de fem største mobiltelefonprodusentene som opplevde en salgssvikt av smarttelefoner i forrige kvartal. Samsung solgte åtte prosent færre smarttelefoner enn i fjor.

 

«Kinas Apple» vokser kraftig

Få hadde hørt om det nyetablerte kinesiske selskapet Xiaomi for tre år siden. I forrige kvartal solgte Xiaomi flest smarttelefoner på det kinesiske markedet. De er i ferd med å ekspandere til andre folkerike markeder som India, Indonesia og afrikanske land.

Xiaomi ble verdens tredje største smarttelefonprodusent i tredje kvartal med 17,3 millioner solgte telefoner. Dette er en vekst på 211,3 prosent sammenlignet med i fjor, ifølge en ny oversikt fra IDSs Worldwide Quarterly Mobile Phone Tracker.

«Nøkkelen til suksessen var lanseringen av toppmodellen Mi4 i august som er posisjonert som et alternativ til status quo. Det gjenstår å se om selskapet lykkes med å forflytte seg vekk fra hjemmemarkedet for å skape volumvekst», skriver analyseselskapet i en pressemelding.

Det er fremvoksende markeder som sørger for at salget av smarttelefoner økte med over 25 prosent i forrige kvartal - til 327,6 millioner enheter.

- Til tross for rykter om et svakere marked settes det nye rekorder. Vi har nådd et punkt hvor de fleste utviklede markeder har en ensifret vekst i prosent. Samtidig vokser vekstmarkedene med mer enn 30 prosent. Prisene har falt til et nivå hvor vi trodde funksjonstelefoner ville være dominerende. Utfordringen nå blir å tjene penger på enheter som på kort tid er blitt standardprodukter. Ved siden av Apple sliter mange med dette, sier direktør Ryan Reith hos IDC.

Les også på DN.no i dag:

Stormberg-sjefen i video til ansatte: Vil ha syke på jobb

Sveaas tullet med orklasjefens stol på styrerommet: - Det skulle jeg aldri ha gjort

I morgen kunne Arbeiderpartiet overtatt regjeringsmakten alene  

Venter kinesisk eiendomsfall

De kinesiske eiendomsprisene har falt de siste månedene og dette forventes å fortsette inn i 2015, ifølge grunnleggeren av Kinas største eiendomsnettsted – SouFun. Vincent Mo tror eiendomsprisene vil falle med ti prosent.

- Vi kan begynne å se en stabilisering mot midten av neste år, sier Mo i et intervju med Bloomberg Television.

Den kinesiske sentralbanken og de fleste storbyene har gjort det enklere for investorer å kjøpe bolig nummer to. Hvis de allerede har nedbetalt det første boliglånet kan de få finansiering til en ny bolig med redusert egenkapitalbehov.

- Så lenge den kinesiske økonomien vokser vil korreksjonen være midlertidig. Eiendomsmarkedet vil være tilbake igjen innen ett eller to år, sier Mo.

 

Markedene

Den amerikanske sentralbanken har stoppet seddelpressene og vil med det stanse kjøpene av obligasjonsprogrammet. Samtidig lover den å holde renten lav fremover.

Dette har ført til at dollaren har styrket seg, men investorer i Asia tar beslutningen med fatning.

Det er en svak oppgang ved Tokyo-børsen. Dette skyldes også at japanske selskaper har levert solide kvartalsresultater denne uken.

Hitachi mer enn tredoblet resultatet og spillkonsollprodusenten Nintendo er også tilbake på radarskjermen hos investorer etter kvartaler med elendige resultater. En svak yenkurs bidro til at Nintendo fikk et resultat på 23,2 milliarder yen – fire ganger høyere enn hva markedet forventet.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Asiatiske aksjemarkeder

  • Japan, Nikkei 225: 15657,77 (0,66%)
  • Hong Kong, Hang Seng Index: 23709,8 (-0,46%)
  • Kina, Shanghai SE Composite: 2376 (0,12%)
  • Sør-Korea, Kospi Composite Index: 1954,51 (-0,34%)
  • Taiwan, TSEC Weighted Index: 8860,91 (-0,48%)
  • India, BSE Sensex: 27112,7 (0,05%)
  • Thailand, SET Index: 1563,79 (0,07%)
  • Singapore, Straits Times Index: 3223,3 (-0,02%)
  • Malaysia, FTSE Bursa KLCI: 1843,69 (0,22%)
  • Indonesia, Composite Index: 5047,44 (-0,53%)
  • Filippinene, SE Composite: 7109,19 (0,22%)
  • Australia, All Ordinaries: 5456 (0,46%)