Regjeringen besluttet torsdag at Norge skal bidra militært i den internasjonale operasjonen mot Den islamske staten (IS) i Irak. 120 soldater skal i løpet av få måneder sendes til Erbil og Bagdad for å trene og rådgi irakiske styrker.

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) understreket sterkt at norske soldater ikke skal delta i kamp.

– Kampen mot IS blir antakelig langvarig og seig. Hvis man ikke vil gå inn på bakken, og det vil man ikke, understreker det bare at her blir kampene langvarige, mener seniorforsker Sverre Lodgaard ved NUPI.

Samtidig ser han en overhengende fare for at IS får økt rekruttering dersom vestlige soldater går direkte inn i kamper på bakken.

Bekymret for økt støtte

Alle partiene på Stortinget har gitt uttrykk for at det er viktig å gjøre noe for å stanse IS, men det er uenighet om hvordan. SV og Senterpartiet er bekymret for at en USA-ledet militæroperasjon snarere vil føre til økt mobilisering.

Det er en bekymring som finner gjenklang i Lodgaards analyse.

– Erfaringen med opplæring av styrker i Afghanistan og Irak har ikke vært gode. Den irakiske hæren ble etterlatt i miserabel forfatning. Erfaringene fra dronebruk i Pakistan og Jemen har vist at befolkningen snarere blir radikalisert. En del terrorledere er drept, men tilsiget av nye folk har alltid vært der, påpeker han.

Lodgaard mener det i utgangspunktet er bra at USA griper inn med luftmakt for å stanse IS. Det er å forvente at Norge følger oppfordringen om å delta.

– Vi deltar i den løse koalisjonen USA har formet. Vårt bidrag må forstås i lys av det USA gjør og vil, sier han.

Det viktigste framover er den politiske satsingen.

– Det er avgjørende at regjeringen i Bagdad evner å strekke ut en hånd mot sunniene og få dem over på sin side, framholder Lodgaard.

– To oppgaver

Forskerkollega Ståle Ulriksen ved NUPI mener det kan bli svært vanskelig å få kontroll over IS.

– Det å bekjempe IS som organisasjon, på samme måte som al-Qaida, er veldig tungt. Og så er det spørsmålet om å ta tilbake byene som er erobret. Det er to forskjellige ting, sier han.

Han mener ingen vestlige land ønsker å delta i en bakkekrig i Irak som kan eskalere. Samtidig viser USAs erfaringer gjennom en årrekke at det ikke er tilstrekkelig å drive opptrening av irakiske styrker.

Han tror flere land, også Norge, kommer i en skvis. Alle er enige om at IS er en voldsom utfordring, og at det kan være snakk om forbrytelser mot menneskeheten eller muligens folkemord.

– Det kan man ikke sitte stille og se på. Samtidig viste den første runden i Irak seg ikke spesielt vellykket, sier Ulriksen.

Problemet er at man velger en militær løsning uten noen klar idé om hvordan man skal følge opp politisk.

– Hvordan man kan lykkes bedre denne gangen, er et svært vanskelig spørsmål. Det internasjonale storpolitiske klimaet ligger ikke til rette for det, sier han.

Les også:
Storkontrakt sender aksje til værs
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.