De siste dagene har vært hektiske for den russiske sentralbanken, Bank Rossiji, og sentralbanksjef Elvira Nabiullina. Rubelen har stupt, og mandag ga sentralbanken opp å forsvare valutaen og lot den flyte fritt.

Samtidig kom sentralbanken med en innrømmelse som har sittet meget langt inne, spesielt etter at president Vladimir Putin og andre russiske toppolitikere tidligere i år latterliggjorde Vestens reaksjoner og sanksjoner etter annekteringen av Krim. Sentralbanken vedgår nå at sanksjonene, og de russiske mottiltakene, rammer Russlands økonomi tungt.

Minst til 2017

I de nye økonomiske utsiktene fra sentralbanken er vekstprognosene kraftig kuttet, og Russland går inn i 2015 med nullvekst. Dette er på linje med anslagene fra OECD, som spår nullvekst for hele 2015. Noe som plasserer Russland som svakest av G20-landene.

Det er 70 prosent sjanse for økonomisk tilbakegang, resesjon, i Russland det neste året, ifølge en undersøkelse Bloomberg har gjort blant 27 ledende økonomer.

Det russiske finansministeriet tror nå at sanksjonene vil fortsette i lang tid, minst til 2017.

Sentralbanken innrømmer at kapitalflukten har vært betydelig større enn tidligere anslått. Både utenlandsk og russisk næringsliv har flyttet pengene ut av landet i et tempo man ikke har sett siden 2008. De siste dagene har det også vært tendenser til «bank run», der småsparere har strømmet til bankene for å tømme kontoene sine.

Ifølge rapporter i russiske medier skal flere banker og filialer ha gått tomme for dollar og euro.

Analytikerne nøler ikke med å beskrive dette som en krise. Rubelen har stupt 30 prosent mot dollar i år. Det er få tegn til bedring på kort sikt, selv om president Putin tidligere denne uken la skylden på spekulanter.

– De har hodet i sanden hvis de tror dette er drevet av spekulanter. Fundamentale økonomiske forhold og krigsrisiko ligger bak, sier Timothy Ash i Standard Bank i London til The Telegraph.

Ash regnes som en av de fremste ekspertene på russisk økonomi.

Oljen stuper

Fallende oljepris gjør situasjonen ekstra prekær. Russland er i dag verdens største energiprodusent, og opp mot to tredeler av landets eksport er olje og gass.

Selv om offisielle prognoser anslår nullvekst, tyder det på at også de nye anslagene er altfor optimistiske. Russiske myndigheter budsjetterer nå med en oljepris på 95 dollar fatet i 2015, mens prisen tirsdag hadde falt ned mot 80 dollar fatet. Det er vanskelig å finne analytikere som tror oljeprisen skal opp.

Deutsche Bank opererer med at skjæringspunkt på 90 dollar fatet før det går bratt i minus for russisk økonomi. Russiske Renaissance Capital påpeker at 90 dollar også er kostpris for å ta opp oljen på mange av de nye og marginale russiske oljefeltene.

Det er derfor reell fare for at statsbudsjettet for neste år går kraftig i minus. Men i motsetning til under rubelkrisen i 1998, da landet gikk i mislighold, har Russland i dag en valutareserve på over 400 milliarder dollar. Men dette er penger som raskt går ut, og bare i år har sentralbanken brukt nesten 70 milliarder dollar på å forsvare rubelen.

– Russland er i en perfekt storm. Hvis ytterligere hundre milliarder forsvinner har vi et problem. Folk vil få panikk, og det kan raskt bli meget stygt, sier Lubomir Mitov ved Institute of International Finance.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.