Hemmelige klimaforhandlinger mellom Washington og Beijing har båret frukter: Kinas mål er at landets utslipp av CO2 skal begynne å synke rundt 2030, fortalte de to landenes ledere Barack Obama og Xi Jinping da de la fram den felles avtalen i Beijing onsdag.

Det er første gang Kina i det hele tatt tidfester når utslippene skal reduseres.

– Vi ble enige om å sikre at de internasjonale klimaforhandlingene resulterer i en avtale i Paris, sa Xi, som viste til klimatoppmøtet neste år.

USA vil på sin side kutte utslippene med 26-28 prosent fra 2005-nivået innen 2025, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

– Ekstremt viktig

Siden landene i klimaforhandlingene hele tiden følger nøye med på motpartene, kan det få stor betydning at de to største utslippsnasjonene legger fram nye mål. Til sammen står USA og Kina for 45 prosent av verdens klimautslipp.

Frederic Hauge beskriver enigheten mellom de to stormaktene som «ekstremt viktig» og sannsynligvis det viktigste som noensinne har skjedd i det internasjonale klimaarbeidet.

– Sannsynligvis er dette større enn Kyoto-avtalen. Men det vil ettertiden vise, sier han til NTB.

At USA og Kina så tydelig viser at de vil være samarbeidspartnere, er svært spennende, mener forskningsleder Guri Bang ved CICERO senter for klimaforskning.

– Det er et stort skritt videre at vi nå kan forvente at de vil delta og forplikte seg i en ny internasjonal avtale, sier Bang til NTB.

Fornybar energi

Også klima- og miljøminister Tine Sundtoft (H) mener enigheten sender et positivt signal på vei mot klimatoppmøtet i Paris.

– Kina og USA står for nesten halvparten av verdens CO2-utslipp, derfor er det viktig at disse to landene setter utslippsmål, sier hun.

De to landene har lenge kranglet om målsettingene og ment at den andre må bære et større ansvar for å kutte i utslippene.

Kina håper at CO2-utslippene skal slutte å vokse enda tidligere enn 2030, og vil også øke andelen ikke-fossil energi til 20 prosent fra 10 prosent i fjor. Dette krever en storstilt utbygging både av atomkraft og fornybar energi.

– Vi har aldri før opplevd at Kina forplikter seg til noe som helst som handler om absolutte tall og utslipp, sier Danmarks utenriksminister Martin Lidegaard til nyhetsbyrået Ritzau.

– Nå begynner jeg å tro på en avtale i Paris, tilføyer Lidegaard, som beskriver dagen som historisk.

Motstand i Kongressen

Forskerne mener det må drastiske tiltak til for å begrense den globale oppvarmingen til 2 grader, og at det kan få katastrofale følger om verden mislykkes.

Håpet nå er at løftene fra CO2-verstingene kan oppmuntre andre land til å fastsette konkrete mål og skape bevegelse i forhandlingene om en ny global klimaavtale. EU la fram nye mål i forrige måned, som også kan bidra til å påvirke andre land.

Barack Obama mener selv at avtalen mellom USA og Kina er historisk og en viktig milepæl i forholdet mellom de to landene.

Å få gjennomført USAs nye mål, kan imidlertid by på utfordringer siden mange av politikerne i Kongressen er sterkt imot nye miljøreguleringer. Hvem som vinner det neste amerikanske presidentvalget, vil også få stor betydning.

Flere miljøorganisasjoner mener Kina og USA burde gått lenger og lovet større utslippskutt.

– Jeg ønsker meg mer ambisiøse mål fra USA spesielt, som har store muligheter, sa Zero-leder Marius Holm i sin åpningstale på Zerokonferansen i Oslo onsdag.

Les også: Venter oljeprisen å stige over 35 prosent
Endrer på Helge Lunds lønnspakke
Endrer ikke oljesyn
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.