Alibabas grunnlegger Jack Ma har blitt Kinas rikeste etter børsnoteringen av internettselskapet tidligere i høst. I et intervju med CNBC tidligere denne uken understreker han at rikdommen ikke kommer uten en bakside.

Den siste tiden har milliardæren rett og slett vært ulykkelig.

- Å være landets rikeste mann er en stor plage, sa Ma og fortsatte:

- Når du er den rikeste, omringer alle deg på grunn av pengene.

Stort press

Det er 15 år siden den tidligere engelsklæreren etablerte Alibaba. Ifølge analyseselskapet Hurun er han og familien i dag verdt 25 milliarder dollar.

- Den siste måneden har jeg ikke vært spesielt lykkelig. Jeg synes presset er for stort, fortalte Ma i intervjuet med CNBC.

Hans viste til børsnoteringen som en direkte årsak til dette.

Alibaba ble børsnotert for knappe to måneder siden ved New York-børsen. Aksjekursen har siden passert 100 dollar – opp fra 68 dollar på første handelsdag. Selskapet har en høyere børsverdi enn den amerikanske kjøpesenterkjeden Walmart.

- Jeg er fornøyd med resultatet, men helt ærlig tror jeg at når folk har så høye forventninger til deg, er du nødt til å roe ned, sa Ma.

Tenker positivt

Gründeren forsøker nå, så godt det lar deg gjøre, å tenke positive tanker.

- Kanskje jeg bekymrer meg for mye over fremtiden og har for mye gående, sa Ma.

- Jeg prøver å gjøre meg selv glad. Er ikke jeg fornøyd, er heller ikke mine kolleger, aksjeeiere og kunder det, sa han til CNBC.

Han mener «å bruke penger er vanskeligere enn å tjene penger», og ser nå på muligheten for å opprette en veldedig organisasjon. På dette feltet kan kineseren til og med tenke seg å ta opp kampen med Bill Gates.

- Konkurransen mellom meg og Bill Gates vil handle om hvem av oss som filantropisk kan bruke pengene mest effektivt, sa Ma.

Store ambisjoner

Alibabas bruttoomsetning økte med 49 prosent i tredje kvartal sammenlignet med ifjor, viste nylig kvartalsrapporten.

Selskapet er blitt karakterisert som en mellomting mellom de to amerikanske internettselskapene Amazon og Ebay. Det dominerer fullstendig netthandelen i Kina, hvor en raskt voksende middelklasse gir kraftig vekst. Over 80 prosent av alle kjøp på nettet skjer via Alibaba, og over en kvart milliard mennesker er registrert som aktive brukere på selskapets portaler, ifølge selskapet.

Samlet sto handelen via Alibaba for nesten to prosent av Kinas samlede verdiskaping ifjor.

Frem til like før børsnoteringen har Alibaba foretatt investeringer i en rekke andre selskaper i Kina, Ma sa under investormøter i sommer at selskapet har langt større internasjonale ambisjoner enn dagens. Målet er å bli en global markedsplass, uttalte Ma.

Les også:
Dette er Norges tre dyreste hytter
Tid og risiko avgjør sparemåte
Sjefens krav skaper fleksibilitetskonkurranse (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.