Tunisias første president Habib Bourguiba ble innsatt etter at den daværende monarken ble styrtet i 1957.

30 år senere ble han selv styrtet i et kupp av Zine al-Abidine Ben Ali, som fikk nesten 24 år ved makten før han ble drevet i eksil under den arabiske våren i januar 2011.

Etter at Ben Ali ble styrtet, oppsto det hissig kamp om makten i landet. Det hele endte med at den nyopprettede grunnlovsforsamlingen utpekte Moncef Marzouki til midlertidig president.

Bare én kvinne

Klok av skade har landets folkevalgte siden endret grunnloven for å slippe flere diktatorer, og søndag får tunisierne for første gang anledning til fritt å velge sin egen president.

Blant de 27 kandidatene er det bare én kvinne, og få om noen tror at dommeren Kalthoum Kannou skal stikke av med valgseieren.

Marzouki regnes blant favorittene, og søndag får den 69 år gamle legen og menneskerettsaktivisten for første gang testet sin popularitet hos velgerne.

Den største utfordreren er trolig den 87 år gamle juristen Beji Caid Essebsi fra det sekulære Nidaa Tounes-partiet, som vant valget på ny nasjonalforsamling i oktober.

Nidaa Tounes har nå 85 av de 217 setene i nasjonalforsamlingen, mens det moderate islamistpartiet Ennahda har 69.

Det gamle regimet

Mens Marzouki markerte seg som en frittalende dissident under Ben Alis regime og derfor måtte tilbringe nesten ti år i eksil, hadde Essebsi flere sentrale stillinger, både under landets første og andre diktator.

Kritikerne anklager Essebsi for å ville gjeninnføre Ben Alis styre, og i valgkampen har han fastholdt at også de som tjente det forrige regimet har rett til å styre, på lik linje med alle andre.

Marzoukis motstandere anklager ham for å ha inngått en pakt med djevelen, med henvising til måten han har samarbeidet med Ennahda på.

Mystisk rikdom

Blant de øvrige kandidatene er Slim Riahi, som eier Club Africain, et av landets største fotballag. Hvor han har fått pengene fra er et mysterium, men han skal tidligere ha hatt nære forbindelser til Libyas tidligere diktator Muammar Gaddafi. Riahis parti Fri patriotisk union er det tredje største i nasjonalforsamlingen.

Venstreorienterte Hamma Hammami, som er gift med den kjente menneskerettsaktivisten Radhia Nasraoui, stiller også til valg. Han tilhører partiet Populær front, som er det fjerde største i nasjonalforsamlingen.

Tidligere utenriksminister Kamel Morjane er også kandidat og er en av seks statsråder fra det gamle regimet som stiller til valg.

Les også:
DNB-rådgiver: - Hele opplegget stinker
Sponser Neil Youngs mp3-utfordrer
Krangler om hva som er en «flink nok» lærer (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.