Referatet fra møtet 28 til 29. oktober viser at diskusjonen er i gang i sentralbankens markedskomite (FOMC) om når styringsrenten skal heves fra sitt gjeldende nivå nær null prosent.

Vaktsomt øye

Dette skjer til tross for at komiteen holder et vaktsomt øye med risikofaktorene, som omfatter uro i finansmarkeder, svakere utenlandske økonomier og muligheten for redusert inflasjon.

Mange har forventninger om at Fed vil komme med sin første renteøkning rundt midten av 2015, men et splittet økonomisk bilde vil kunne komplisere disse planene, skriver avisen.

Møtedeltakere «observerte at hvis utenlandske eller finansielle omstendigheter svekkes ytterligere, vil USAs økonomiske vekst på mellomlang sikt kunne bli svakere enn det som ventes», heter det i referatet som ble offentliggjort onsdag kveld.

«Mange deltakere mente imidlertid at innvirkningen av utviklingstrekk i den senere tid på innenlandsk økonomi sannsynligvis vil være ganske begrensede».

Kan kommunisere mer

FOMC vurderer om de skal kommunisere mer av sine syn på den antatte takten i renteøkningene, etter at renten løftes fra null prosent neste år, skriver Bloomberg News.

«Et antall deltakere mente at de snart vil kunne være gunstig å redegjøre for komiteens sannsynlige holdning til takten i økningene», heter det i referatet.

Forrige måneds drøftinger understreket ifølge nyhetstjenesten hvor mye sentralbankens ledere vil satse på fremtidsguiding i tiden som kommer.

Etter at obligasjonskjøpene ble avsluttet i forrige måned, vil muntlig kommunikasjon kunne være det mest praktiske virkemiddelet for å forsikre investorer om at politikken ikke vil bli alt for streng, i en situasjon hvor lederne bestemmer seg for å håndtere en inflasjon som vurderes å være for lav.

- Det er ikke bare timingen i oppjusteringene Fed bryr seg om, men hele utviklingen i federal funds-renten. De ønsker trolig å begrense folks forventning av graden av innstramming, spesielt i begynnelsen, sier Laura Rosner, økonom i BNP Paribas i New York, til nyhetstjenesten.

Omtalte ikke forhold ute

Fed-lederne drøftet inngående spørsmålet om de i det hele tatt skulle nevne problemstillinger som svak vekst utenlands, eller turbulens i finansmarkedene i midten av oktober i sin offisielle erklæring.

De besluttet å la være å omtale disse forholdene, som følge av muligheten for at offentligheten skulle oppfatte det slik at Fed-lederne var mer bekymret enn de var, skriver The Wall Street Journal.

Fed står nå overfor innbyrdes motstridende faktorer. Arbeidsmarkedet har fortsatt å styrkes hurtigere enn ventet. Samtidig ventes en sterk dollar, svak utenlandsk vekst og fallende oljepriser å presse inflasjonen nedover i månedene som kommer.

Styrket arbeidsmarked inviterer til oppjustering av renten som ventet neste år, mens svekket inflasjon vil kunne gjøre det nødvendig å holde tilbake, skriver avisen.

Les også:
DNB-rådgiver: - Hele opplegget stinker
Sponser Neil Youngs mp3-utfordrer
Krangler om hva som er en «flink nok» lærer (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.