Obama skal torsdag kveld – natt til fredag norsk tid – avsløre tiltak som kan berøre flere millioner av de 11 millioner innvandrerne som antas å oppholde seg og arbeide ulovlig i USA.

Etter at president Ronald Reagan ga et omfattende amnesti i 1986, har alle forsøk på større reformer i immigrasjonssystemet feilet. Obama gjorde dette til et prioritert felt i 2009, men en låst situasjon i Kongressen har satt en stopper for planene. Derfor velger han nå å bruke presidentmakten til å omgå nasjonalforsamlingen.

– Alle er enige om at immigrasjonssystemet ikke fungerer. Dessverre har Washington latt dette være et betent problem altfor lenge, sa Obama i en video onsdag.

Torsdag skal han si mer om planene i en tale på en skole i Las Vegas. Det er ventet at han vil åpne for at noen innvandrere som har vært i USA i mer enn fem år uten å havne i klammeri med loven, kan søke om arbeidstillatelse. Det er også mulig at adgangen til å søke om oppholdstillatelse for personer som kom til USA før de fylte 16, blir utvidet.

Tiltakene kan føre til at mellom tre og fem millioner mennesker ikke lenger vil ha trusselen om deportasjon hengende over seg.

Les også:
Norske Tesla-biler rammet av havari og klunkelyder  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.