Årets World Internet Congress ble avsluttet i den kinesiske byen Wuzhen torsdag.

Toppledere fra hele verden har vært tilstede for å høre hvordan kinesiske internettselskaper er istand til å vokse raskere enn resten av verden – samtidig som at myndighetene sensurerer internett.

Internasjonal ekspansjon

Statsminister Li Keqiang snakket varmt om Alibaba som på 15 år er blitt et av verdens største internettselskaper. Dette har selskapets grunnlegger Jack Ma klart uten direkte hjelp fra myndighetene.

Internasjonale konkurrenter som Facebook og Amazon er riktignok ikke å finne i Kina og dette har gjort at selskapet har unngått konkurrenter.

Nå skal Ma ekspandere internasjonalt. Ma bekreftet igår at Alibaba om kort tid skal lansere internasjonale versjoner av handelsnettstedet Taobao.

– Det er en naturlig ekspansjon fra hva vi gjør i Kina, sa Ma.

Taobao er det største nettstedet under Alibaba-plattformen og lar millioner av kinesiske småselskaper og enkeltpersoner selge sine produkter på nettstedet. Alibaba henter inn en kommisjon på mellom tre og seks prosent.

Farlig periode

Taobao slo alle rekorder 11. november under årets singledag i Kina, hvor nettstedet omsatte for 9,2 milliarder dollar.

Alibabas Taobao har foretatt eksperimenter i Sørøst-Asia de siste ukene – med stor suksess. I løpet av to uker hadde nesten en halv million kunder registrert seg i Malaysia og Singapore. Alibaba har etablert et distribusjonsnettverk fra Kina til Sørøst-Asia.

Alibaba ble børsnotert ved New York-børsen i september. Aksjekursen er doblet og denne uken har Alibaba passert Facebook og Coca-Cola og er verdens tiende mest verdifulle børsnoterte selskap. Børsverdien igår var på 227 milliarder dollar – 20 milliarder mer enn Facebook.

Forventer mye

Jack Ma er ikke komfortabel med verdifastsettelsen eller all omtalen rundt selskapet.

– Folk forventer for mye fra oss. Bare to måneder før børsnoteringen trodde ikke folk vi kunne tjene penger. Nå tror de vi er istand til alt. Dette er den farligste perioden for oss noensinne, sa han under internettkonferansen igår.

Handelsnettstedene Amazon og Ebay vil bli de største konkurrentene idet Alibaba begynner å ekspandere til USA. Jack Ma tilbringer mye av tiden i California og selskapet har foretatt investeringer i mindre teknologiselskaper, blant annet Shoprunner.

Ifjor etablerte Alibaba en «lyttepost» i San Francisco og har hyrt inn noen av USAs mest erfarne «deal makers», blant annet Michael Zeisser, som ledet konsolideringen av kabel-tv-selskaper for John Malone.

Investerer for fremtiden

Alibaba hentet inn over 25 milliarder dollar i emisjonen før børsnoteringen. De er også i ferd med å få inn åtte milliarder dollar via et obligasjonslån i USA. De har fra tidligere 11 milliarder dollar i tilgjengelig kreditt, ifølge Bloomberg.

Jack Ma ønsker ikke å si hva disse pengene skal brukes til, men det forventes betydelige oppkjøp i USA – etter all sannsynligvis innenfor innholdsproduksjon for internett og distribusjon.

– Vi investerer for fremtiden. Det er ingen vits å løpe etter penger. Det er mye bedre når pengene løper etter folk, sa han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.