Idet julehandelen begynner for alvor i USA, advarer toneangivende meglerhus mot fråde i aksjemarkedet.

Oljeprisfallet har gitt amerikanske forbrukere mer penger å bruke under årets julehandel, siden bensin- og fyringskostnadene faller.

Det pleier å være godt nytt for aksjemarkedene. Men siden S&P500-indeksen nådde bunnen i midten av oktober, er oppgangen på over 13 prosent. 477 av 500 aksjer har steget.

Flere toneangivende meglerhus advarer mot utvikingen. Citigroup skriver i en oppdatering at det ser tegn til «eufori ... som får oss til å bli mer forsiktige».

- Hovedproblemet som markedet står overfor, er at vi har fått en årsavkastning fra S&P i løpet av den siste måneden. Investorer er mer enn villig til å ta pengene av bordet etter en så sterk oppgang, sier sjefstrateg Jim McDonald i Northern Trust Asset Management til Reuters.

I fremtidsmarkedet lå det i ettiden i natt an til positiv åpning på de amerikanske børsene, ifølge markedsdata fra Bloomberg.

Oppgang til jul: Når S&P500-indeksen har steget moderat (som i år) frem til Thanksgiving (torsdag), har den i 18 av 20 tilfeller fortsatt kursoppgangen ut året, viser data fra Sentiment Trader.

... og neste år? Korrelasjon er ikke kausalitet, men de periodene hvor Demokratene har presidenten og Republikanerne kontrollerer Kongressen, som vil være tilfellet over nyttår, har aksjemarkedet steget i snitt 10,3 prosent per år siden 1901.

Frykter opptøyer: Småbyen Ferguson i Missouri forbereder seg på opptøyer når storjuryen legger frem sin kjennelse etter at en hvit politimann skjøt en ubevæpnet tenåring i august. Kjennelsen ventes når som helst. De fleste tror at politimannen vil gå fri.

Alles øyne på Wien: Begivenhetsrik uke i den østerrikske hovedstaden. I dag går fristen ut for å finne en løsning i atomforhandlingene mellom Iran og vesten. Sent søndag kveld var det «betydelig avstand» mellom partene. Torsdag er det Opec-landenes tur å møtes i Wien. Land som Venezuela vil at oljekartellet skal bremse produksjonen for å få opp oljeprisen, mens Saudi-Arabia vil fortsette som i dag. Iran skal være villig til å kutte produksjonen med én million fat per dag, ifølge landets statlige nyhetsbyrå.

Talltynt: Ingen spesielt viktige amerikanske nøkkeltall i dag.

Priskrig over Atlanteren: Synes du det begynner å bli dyrt å fly Norwegian til USA? Gled deg isåfall over den islandske nykommeren Wow Air, som kan ta deg over Atlanterhavet for 675 kroner. Flyvningene starter til våren, skriver DN.
 

Les også: Her er det beste investeringsrådet til «Oljefondets far»

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.