250.000 dansker vil statistisk sett rammes av langtidssykdom og kan trues av økonomisk ruin fordi forsikringen plutselig er blitt mindre verdt på grunn av en førtidspensjonsreform, viser beregninger som Danica Pension har gjort for avisen Politiken.

Reformen gjorde at det fra 1. januar 2013 ble vanskeligere å få penger fra det offentlige hvis man mister arbeidsevnen.

De nye reglene gjør at man ikke går direkte til uførepensjon selv om man er for syk til å jobbe, men betyr i stedet at de fleste i opptil fem år må nøye seg med inntekt på nivå med sosialhjelp før de kan få uførepensjon.

Motregnes

Og selv om man har den vanligste forsikringen mot tap av arbeidsevne i Danmark, så hjelper det ikke da forsikringsutbetalingene i de fleste tilfellene vil bli motregnet mot pengene fra det offentlige.

- Hvis du blir langvarig syk slik at du ikke kan arbeide i en periode, kan du lett bli tvunget til å selge huset og bilen og mye annet hvis du ikke har fått oppdatert forsikringen din, sier sjeføkonom Jens Christian Nielsen hos Danica Pension til Politiken mandag.

Nielsen kaller kombinasjonen med en forsikring som er ment å dekke de økonomiske behovene under langvarig sykdom, men som ikke gjør det, for en økonomisk bombe under mange privatøkonomier.


Les også: Slik vil København se ut hvert år fra 2100

 

Danmark: - Velferdsstaten er under endring
 

Heter du Folmer eller Malthe er du nesten garantert jobb i Danmark

 

 

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.