Indonesia, Thailand, Filippinene, India og Kina har i tiår hatt rykte på seg for å være blant de mest korrupte landene i Asia. Myndighetene prøver å slå hardt ned på korrupte politikere, men de møter sterke motkrefter.

Milliarder fra smugling

I løpet av de siste dagene er minst syv thailandske polititopper blitt anholdt. Blant de arresterte er toppsjefen for Central Investigation Bureau, som er Thailands svar på det norske Kripos. Etaten har som hovedoppgave å bekjempe og etterforske alvorlig kriminalitet.

Politigeneral Pongpat Chayaphan ble fristilt for alle arbeidsoppgaver for to uker siden. I helgen ble han arrestert.

– Det ble funnet rundt en milliard baht (240 millioner kroner) hjemme hos ham. I tillegg ble det funnet over hundre Buddha-bilder, flere tusen sjeldne amuletter og tomteskjøter, sier en kilde til Bangkok Post.

Verdien på beslagene er ifølge politikilder på minst ti milliarder baht (2,4 milliarder kroner). Ifølge thailandske medier kan verdien være langt høyere da det ikke er kjent hva tomteskjøtet er verdt.

En annen arrestert general har innrømmet å ha mottatt en halv million kroner månedlig fra kriminelle som smugler olje og bensin til Thailand. Den samme kriminelle gruppen skal ha betalt de andre siktede rundt fire millioner kroner i måneden.

Andre grupper skal også ha betalt store beløp.

Lastebiler med beslag

Også i Kina har myndighetene bestemt seg for å gå etter korrupte tjenestemenn. President Xi Jinping har sagt at etterforskerne har fullmakt til å gå etter «fluer og tigrer». Nå er en tidligere mektig «tiger» blitt huket inn.

General Xu Caihou har vært under etterforskning siden ifjor sommer. Myndighetene har ikke vært villig til å gi detaljer, men medier i Hong Kong og Kina har fått bekreftet at det er gjennomført ransakelse av privatboligen hans i Beijing.

«Etterforskerne hadde ingen annen mulighet enn å beordre ti militære lastebiler for å fjerne beslagene fra eiendommen», skriver Phoenix Weekly i siste utgave.

Pengesedlene, som var i kinesiske yuan og amerikanske dollar, veide flere tonn. Totalt ble det gjort beslag i kontanter fra kjelleren på eiendommen på over en milliard yuan (1,1 milliarder kroner).

Etterforskerne prøver å komme til bunns i hvor pengene kommer fra. De har fått hjelp fra merkelapper som var påklistret pengebunkene med nye, knitrende sedler. De var merket med navnene på militære offiserer. Det er mistanke om at pengene er blitt betalt generalen for forfremmelser i militæret.

Xu hadde ansvar for å innstille offiserer til forfremmelse i en årrekke.

Kronisk korrupsjon

Ifølge den siste «Corruption Perceptions Index» fra Transparency International ligger Thailand på 102. plass av verdens mest korrupte land – bak land som Filippinene, India og Kina. Thailand har falt kraftig på rangeringen siden årtusenskiftet.

Militæret tok over makten for seks måneder siden etter mange år med politiske konflikter. Den forrige regjeringen er beskyldt for å ha tilrettelagt for korrupsjon, blant annet ved et subsidieprogram for ris. Dette skal ha kostet statskassen over 100 milliarder kroner.

En ny undersøkelse foretatt av Chulalongkorn University viser at korrupsjon er svært utbredt. Landets tomteetater er mest korrupte, etterfulgt av politiet og offentlige skoler.

– Korrupsjon er et kronisk problem i landet. Thailendere har liten tillit til medier, rettsvesenet og byråkratiet. De fleste av de spurte sa de ønsket strengere straffer for korrupte tjenestemenn og at regjeringen prioriterer tiltak mot korrupsjon mer enn andre saker, sier professor Pasuk Phongpaichit til The Nation.

De siktede thailandske polititoppene er også anmeldt for majestetsfornærmelse – noe som straffes med 15 års fengsel i Thailand ved en fellende dom. Flere skal ha tilstått, ifølge thailandske medier.

Det er militær unntakstilstand i Thailand og det antas at de vil bli dømt i en militær domstol.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.