Spanias helseminister Ana Mato går av etter en stor korrupsjonsskandale der det styrende konservative Folkepartiet (Partido Popular) er dypt involvert.

Mato trakk seg fra posten etter at en dommer konkluderte med at hun personlig har hatt personlig vinning fra ulovlige pengeoverføringer.

Matos problem er hennes nå fraseparerte ektemann, Jesús Sepúlveda, som i en årrekke satt i toppledelsen i Folkepartiet.

Politi og påtalemyndighet har siden 2007 gransket partiet for blant annet ulovlig partifinansiering, bestikkelser, hvitvasking og skattesvindel, i skandalen som i Spania er kjent som Gürtel-saken. Flere topper i Folkepartiet har falt, og det er funnet hemmelige bankkontoer blant annet i Sveits.

Domstolen slår fast at helseminister Mato nødvendigvis ikke kjente til ulovlighetene. Men at hun og hennes familie har nytt godt av pengene eksmannen har tusket til seg.

Gürtel-saken har siden den ble kjent vært en stor belastning for Folkepartiet. Men statsminister Mariano Rajoy har benektet enhver kjennskap til saken.

Men Gürtel-skandalen kommer nå stadig nærmere statsministerkontoret. Mato er første statsråd som faller siden Rajoy kom til makten for tre år siden.

Påtalemyndighetene beskriver Gürtel som et enormt nettverk med korrupsjon satt i system. Etterforskningen av saken er den største i spansk rettshistorie.

Saken fikk tidlig kodenavnet Gürtel, etter en av de hovedmistenkte, Francisco Correa. Correa kan på spansk bety belte, som på tysk er Gürtel. Correa er en forretningsmann som i en årrekke hadde meget tette bånd til ledelsen i Folkepartiet.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.