Jean-Claude Juncker har fått en trå start. Under en måned etter at han tok fatt som leder av den mektige EU-kommisjonen i Brussel, måtte han torsdag gjennom en tillitsavstemning i Parlamentet.

76 representanter fra de EU-kritiske og populistiske partiene fremmet mistillitsforslaget på bakgrunn av anklager om at Luxembourg under Juncker som statsminister ga en rekke storselskaper lukrative skatteavtaler.

– Nei til skatteparadiser, lød noen av plakatene som folkevalgte tok med seg i salen torsdag.

Riper i lakken

Som ventet ble det ikke noe flertall for forslaget. Men med 101 stemmer for mistillit hadde nok Juncker ønsket seg oppmerksomhet om noe annet samme uka som han la fram investeringsplanen han håper skal få fart på den europeiske økonomien igjen.

Det passer også dårlig med anklager knyttet til skatteunndragelse når Junckers nye Kommisjon har satt skatt som prioritert område.

Juncker selv har avvist at han som statsminister førte en politikk som oppmuntrer til skatteunndragelse.

Tro meg

Da han møtte i Parlamentet for å svare på kritikken denne uka, lovet Juncker igjen at Kommisjonen kommer til å prioritere skattekamp i EU.

– Tro meg på mitt ord, sa Juncker.

– Kommisjonen som jeg har æren av å lede, skal kjempe mot skatteunndragelse og skattesvindel.

Parlamentet har makt til å kaste Kommisjonen, men det trengs to tredelers flertall for å gjøre det. Det var aldri noen fare for at Juncker skulle miste så mye støtte blant de store blokkene på høyre- og venstresiden i Parlamentet.

Stikk

Men flere av de folkevalgte i EU-parlamentet har benyttet anledningen til å rette stikk mot den nye kommisjonspresidenten.

– Han har vist seg som antitesen på det europeiske idealet, mener Marco Zanni fra den italienske Femstjernersbevegelsen.

Saken har fått tilnavnet LuxLeaks, og partier som franske Nasjonal front og britiske UKIP mener den gjør Juncker uegnet til å lede EU-kommisjonens arbeid mot skatteunndragelse.

– Som å sette Al Capone til å lede kontroll- og etikkomiteen, sier Marine Le Pen i Nasjonal front.

Les også:
Britisk næringsminister vil stoppe Lunds lønnspakke
Bommet med tre milliarder
Oljeprisen stuper på signal om at Opec ikke kutter
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.