I en tale som Cameron holdt fredag, la han fram en rekke tiltak som skal gjøre Storbritannia mindre attraktivt for innvandrere fra EU.

Ifølge ham handler det om å få en mer rettferdig innvandring gjennom en politikk som blir «Europas tøffeste».

Cameron understreket at Storbritannias fortsatte EU-medlemskap avhenger av om landet selv kan få kontrollere arbeidsinnvandringen fra EU.

– Vi vil ikke bryte prinsippet om fri flyt og stenge dørene våre. Men det er ikke en kravløs rettighet, sa han.

Utvise arbeidsledige

Blant tiltakene Cameron vil innføre, er krav om at innvandrere fra EU må ha vært i jobb i Storbritannia i fire år før de kan få ta del av velferdsordningene. Arbeidsledige EU-innvandrere skal ikke få noen som helst offentlig hjelp.

Han vil også ha slutt på at barn av EU-innvandrere som bor utenfor Storbritannia, skal få velferdsutbetalinger som barnetrygd. I tillegg vil han gjøre det mulig å utvise innvandrere som ikke har klart å få seg jobb innen seks måneder.

Skepsisen til EU er stor i Storbritannia, og ifølge Reuters brukte Cameron talen også til å puste liv i valgkampen sin foran vårens valg.

Valgretorikk

Ifølge meningsmålinger er innvandringsspørsmålet det som bekymrer og opptar britiske velgere mest. EU-motstanden er stor hos veldig mange briter, også innad i Camerons konservative parti.

Partiet frykter dessuten at det vil miste mange velgere til det høyrepopulistiske og EU-kritiske partiet UKIP. Cameron er dermed under hardt press for å innta en tøffere tone overfor EU.

Cameron har lovet at det skal holdes en folkeavstemning om britisk EU-medlemskap i 2017. Mange briter mener myndighetene må reforhandle betingelsene for landets medlemskap i Unionen før folkeavstemningen holdes.

Og i fredagens tale sa Cameron at han kommer til å be EU om å endre deler av unionstraktaten slik at Storbritannia kan nekte EU-innvandrere full tilgang til britiske velferdsordninger.

Polen: Diskriminerende

Dersom Cameron får gjennomslag for kravene, vil det ramme over 300.000 EU-innvandrere som bor i Storbritannia i dag.

Svært mange av arbeidsinnvandrerne som reiser til De britiske øyer, kommer fra Polen, og polske myndigheter mener slike tiltak er diskriminerende.

Men EU-kommisjonen sier Camerons forslag om å begrense EU-innvandrernes tilgang til det britiske velferdssystemet, er «udramatisk». Kommisjonen mener også at dagens EU-lovgivning gir medlemslandene stor mulighet til å håndtere velferdsmisbruk..

Les også:
Asia i dag: Venter bakrus etter Asia-fest
Kristian Siem hudfletter offentlig sektor generelt, Arbeidstilsynet spesielt
Slik tjener Norge på oljeprisfallet
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.