Sveitsisk næringsliv frykter ja i folkeavstemning om gullreservene i landet.

Søndag blir sveitserne nok en gang bedt om å si sin mening. Én av tre folkeavstemninger i direktedemokratiet handler denne gangen om edelt metall. Spørsmålet er: Skal sentralbanken ha 20 prosent av sine totale reserver i gull, hente hjem alt gull lagret utenfor Sveits og slutte å selge til utlandet?

Både myndigheter og næringsliv advarer folk mot å stemme ja, og meningsmålingene har også vært godt unna et flertall.

– Farlig

– Forslaget er farlig og vil svekke sentralbanken, har bankens sjef Thomas Jordan advart flere ganger.

Han frykter at banken kan miste hele handlingsrommet ved å måtte sitte på en stor beholdning uten mulighet til å selge.

Initiativtakerne mener imidlertid USA og EU er i ferd med å kjøre dollaren og euroen i grøfta, og at gullbeholdningen må styrkes som Sveits' forsikring.

– Jo større farene er, jo viktigere er det å ha store nok kriselagre, skriver de på hjemmesiden Gold-Initiative.

1.500 tonn gull

Ved et ja vil den sveitsiske sentralbanken måtte tredoble gullageret og kjøpe mellom 1.500 og 1.800 tonn over de neste fem årene, noe analytikere sier vil kjøre prisen til værs.

– Det vil være en uforglemmelig dag for edelmetallnæringen, sier den tyske analytikeren Michael Schröder til avisen The Guardian.

Folkeavstemninger er uforutsigbare, og finansmarkedets frykt for et ja søndag har allerede presset verdien av sveitsiske franc opp og lagt press på landets eksportnæring. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.