I slutten av november angrep datahackere de interne datasystemene til Sony Pictures. I løpet av noen minutter hadde hackere sikret seg kontroll over arbeidsstasjoner som var tilknyttet en av hovedserverne.

Fortsatt jobber innleide eksperter for å få kontroll med it-systemene.

Filmpirater på internett

I helgen fant minst fem filmer fra Sony Pictures veien til ulovlige fildistribusjonsnettverk som PirateBay og tilsvarende tjenester på internett. De fleste filmene har fortsatt ikke hatt kinopremiere.

«Tyveriet fra Sony Pictures Entertainment er en kriminell sak og vi samarbeider med politiet for å håndtere det», sier en pressetalskvinne for Sony i en uttalelse til CNBC.

Blant filmene som ligger fritt tilgjengelig i DVD-kvalitet er krigsfilmen Fury med Brad Pitt. Denne hadde premiere i USA i oktober og er lastet ned over 1,2 million ganger, ifølge nettstedet Variety.com, som følger amerikansk underholdning tett.

Andre storfilmer som Sonys «Annie», som skal ha premiere like før jul, er også å finne på nettstedene. Det samme gjelder «Mr. Turner», «Still Alice» og «To Write Love On Her Arms»; ingen av disse har hatt premiere.

Truer med «Nådeløse mottiltak»

Sonys egne etterforskere tror at hackere som er støttet av Nord-Korea står bak angrepene, ifølge ReCode.net. Nord-Korea har tidligere vist sin klare misnøye med komedien «The Interview», med de amerikanske skuespillerne James Franco og Seth Rogen.

I filmen gjøres det er forsøk på å intervjue og drepe Nord-Koreas leder Kim Jong-un – med støtte fra den amerikanske etterretningsorganisasjonen CIA.

Nordkoreanske myndigheter har sendt brev til FNs generalsekretær og USAs president hvor de har bedt om at filmen stoppes. Landets utenriksdepartement har truet med «nådeløse mottiltak» hvis filmen vises.

Filmdivisjonen til Sony har vært et lite lyspunkt for det japanske selskapet, som har slitt i konkurransen med Samsung og andre asiatiske elektronikkselskaper siden årtusenskiftet.

Sony Pictures har hatt suksess med «The Amazing Spider Man»-filmene og tv-serier som «Braking Bad» de siste årene. Målet er å øke omsetningen med 36 prosent til over 10 milliarder dollar innen fire år.

Med millioner av nedlastinger av filmer som fortsatt ikke har hatt premiere kan dette påføre Sony stor inntektstap.

Stillestående i Asia

Den offisielle kinesiske innkjøpssjefsindeksen falt til det laveste nivået på åtte måneder i november. PMI-indeksen endte på 50,3; målinger på under 50 viser en svekkelse i aktiviteten i kinesiske fabrikker.

- Den fortsatte nedgangen i november er en indikasjon på at den økonomiske veksten fortsatt er i en nedadgående trend, sier Kina-økonom Zhang Liqun ved den offentlige tenketanken Development Research Centre.

Den økonomiske veksten endte på 7,3 prosent i tredje kvartal.

Den kinesiske sentralbanken kom overraskende på banen den 21. november med nye lettelser. Disse er ment å skape ny økonomisk vekst i Kina de siste ukene av året og dermed innfri vekstmålet på rundt 7,5 prosent for 2014.

- Novembertallene signaliserer en ytterligere tap av drivkraften for den kinesiske økonomien. Underlagsmaterialet tyder på en svakere etterspørsel fra utlandet. Nye eksportordrer vokser på det laveste på fem måneder, sier sjeføkonom for Kina hos HSBC, Hongbin Qu.

Storbanken har en egen innkjøpssjefsindeks. Denne viser nesten samme resultater som den offisielle indeksen.

Delindeksene viser det er problemer i den kinesiske industrien. Indeksen for nye eksportordrer endte på 48,4. Dette viser at ordrene har falt til tross for høy aktivitet blant annet på det amerikanske markedet før jul.

Tilsvarende indekser fra andre markeder i Asia viser enn forventet svakere aktivitet mot slutten av året. Mye av dette skyldes også den lavere etterspørselen fra Kina, som er en av de viktigste handelspartnerne til alle asiatiske land.

- Innkjøpssjefsindeksene for fremvoksende land i Asia viser at regionens produsenter fortsetter å slite. I de to landene hvor innkjøpssjefsindeksene tradisjonelt best samsvarer med statistikker som kommer senere virker det som at produksjonen i beste fall er stillestående, sier Asia-økonom Daniel Martin hos Capital Economics.

Dystert for Indonesia

Nye økonomiske statistikker fra Indonesia viser at landets nye president vil ha nok utfordringer. Eksporten falt med 2,3 prosent og prisveksten endte på 6,2 prosent i oktober. Eksportfallet er betydelig verre enn hva økonomer forventet.

Dette er sannsynligvis bare en forsmak på hva som er i vente de neste månedene. President Joko Widodo satte opp diesel- og bensinprisene med mellom 31 og 36 prosent i november.

Innkjøpssjefsindeksen (pmi) for Indonesia falt til 48 i november.

- De siste pmi-dataene tegner et dystert bilde for indonesiske produsenter i november. Situasjonen forverrer seg det raskeste siden denne indeksen ble lansert for 44 måneder siden, sier økonom Si Sian Lim hos HSBC, som står bak innkjøpssjefsindeksen.

Markedene

Det er en kraftig nedgang ved flere av de asiatiske aksjemarkedene på mandag, blant annet i Hong Kong.

Flere tusen protester var tilbake i Hong Kongs gater natt til mandag og situasjonen beskrives som svært spent. Minst 40 demonstranter er arrestert.

Det har vært kraftige sammenstøt mellom i hovedsak studenter og politi.  Flere offentlige bygninger holder stengt i dag.

Nøkkelindeksen ved Kuala Lumpur-børsen har falt kraftig på mandag formiddag. Dette skyldes delvis prisfallet i olje før helgen. Malaysia er et av få oljeproduserende land i Sørøst-Asia. Dagsproduksjonen ligger på rundt 580.000 fat. Dette er 25 prosent lavere enn i 2004.

Asiatiske aksjemarkeder

Japan, Nikkei 225: 17586,37 (0,72%)

Hong Kong, Hang Seng Index: 23559,56 (-1,82%)

Kina, Shanghai SE Composite: 2702,39 (0,72%)

Sør-Korea, Kospi Composite Index: 1966,08 (-0,75%)

Taiwan, TSEC Weighted Index: 9097,88 (-0,98%)

India, BSE Sensex: 28716,64 (0,08%)

Thailand, SET Index: 1593,32 (-0,04%)

Singapore, Straits Times Index: 3332,72 (-0,53%)

Malaysia, FTSE Bursa KLCI: 1778,9 (-2,36%)

Indonesia, Composite Index: 5154,48 (0,09%)

Filippinene, SE Composite: 7325,12 (0,42%)

Australia, All Ordinaries: 5199 (-1,91%)

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

morten.iversen@dn.no