Oljekollapsen vil bremse omsetningen for de største amerikanske børsselskapene i 2015.

Analytikere venter at topplinjen for selskapene på Dow Jones-indeksen vil svekke seg med én prosent i fjerde kvartal sammenlignet med samme periode ifjor.

Dette er en bred og kraftig nedjustering siden oktober, skriver sjefstrateg Nicholas Colas i analyseselskapet Convergex i en oppdatering. For to måneder siden ventet de en vekst på 1,4 prosent.

Selv uten oljegigantene ExxonMobil og Chevron venter tallknuserne på Wall Street tilbakegang. I oktober spådde de en vekst på 1,5 prosent. I dag er tallet falt til 0,6 prosent.

-Det er lett å forstå hvorfor aksjemarkedene er så nervøse - det er ikke sånn at alt putrer og går når det kommer til fundamentale forhold i selskapene. Ja, lavere inntekter i energisektoren bør forplante seg til høyere omsetning andre steder, særlig innen forbruksvarer. Men aksjemarkedet vil se håndfaste bevis, skriver Colas.

Convergex oppsummerer månedlig forventningene på Wall Street for Dow Jones-selskapene. Ved inngangen til det nye året tegner ikke 2015 til å bli noen fest.

I oktober så analytikerne en topplinjevekst på fire prosent i første kvartal 2015, sammenlignet med samme periode i 2014. Nå er forventningen falt til 1,8 prosent.

Tallet skal videre ned til 0,9 prosent i andre kvartal, før det ventes en omsetningsøkning på 2,5 prosent for Dow-selskapene i tredje kvartal, ifølge Convergex.

Déjà vu all over again? Rentemøte i Fed i dag, og alle spør seg om sentralbanksjef Janet Yellen vil fjerne løftet om lave renter en «betydelig periode» fremover.

Hvis historien er noe å gå etter, trenger man ikke å gå mer enn ti år tilbake i tid.

Da den amerikanske sentralbanken fjernet ordene «considerable time» i 2004, gikk det fem måneder før Fed hevet styringsrenten.

Størst rubelrisiko: Brusprodusenten Pepsi, tobakkselskapet Philip Morris og burgerkjeden McDonald's er blant selskapene på S&P500-indeksen med størst eksponering mot Russland, ifølge Factset.

Kutter Alaska: Kredittvurderingsbyrået Moody's senket tirsdag utsiktene for Alaska til «negativt» fra «stabilt» på grunn av oljepriskollapsen. Byrået mener prisfallet truer med å kutte den oljerike delstatens budsjettreserver «raskt og kraftig».

Markedet: De amerikanske børsene ventes å åpne ned med 0,7-1,3 prosent onsdag, indikerer futuresmarkedet i 3.30-tiden i natt. Brent-olje er ned 1,4 prosent. Renten på tiåringen er 2,06 prosent. Gull svakt høyere.

Tall i dag: Rentebeslutning med nye økonomiske utsikter klokken 20. Konsumpris-tall klokken 14.30. Konsensus er -0,1 prosent. Kjerne-kpi, det vil si eksklusiv matvarer og energi, ventes å stige med 0,1 prosent, ifølge Econoday. Fraktselskapet FedEx presenterter kvartalstall, mens hvitevareprodusenten Whirpool har investordag.

... og helt til slutt: Husker du tenåringen som angivelig tjente en halv milliard kroner på aksjespekulasjon i friminuttene? Bare løgn

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.