Det var en dramatisk dag for den russiske økonomien mandag og tirsdag.

Russisk presse kaller allerede mandagen «den svarte mandagen» etter det dramatiske rubelfallet.

Tirsdagen ble ikke stort bedre. Rubelen falt videre til tross for den russiske sentralbankens sjokkøkning av renten fra 10,5 til 17 prosent. Samtidig raste Moskva-børsen 15 prosent.

I dag ser nervene på valutamarkedet ut til å ha roet seg noe, og rubelen har styrket seg jevnt og trutt mot dollar de første timene med handel. Rundt klokken 09 norsk tid hadde rubelen styrket seg med 11,1 prosent.

Det russiske finansdepartementet uttaler onsdag morgen at den har begynt å selge «overskudd» i den utenlandske valutareserven og at rubelen anses å være «ekstremt undervurdert», ifølge Dow Jones Newswires.

Så langt i år har imidlertid rubelen stupt rundt 40 prosent i verdi mot dollaren.

Lønnsfest

Russlands sentralbank vil trolig intensivere tiltakene og bruke nesten en sjettedel av sine resever for å styrke rubelen, ifølge en undersøkelse utført av Bloomberg News.

Det vil ifølge di.se. innebære at sentralbanken vil bruke 70 milliarder dollar for å bekjempe valutafallet, ifølge undersøkelsen der 18 økonomer deltok.

I Russland har det ifølge DNB i mange år vært en solid lønnsvekst, takket være landets høye og økende oljeinntekter.

Nå belager imidlertid mange russere seg på magrere tider.

DNB Markets ferske spådom er at den økonomiske aktiviteten faller to prosent neste år.

- Alle vet det

Den svenske avisen Svenska Dagbladet tok tirsdag en rundtur i Moskva for å lodde stemningen på gaten. Der var det ingen panikk og ingen køer til valutavekslingskontorene. Avisens konklusjon er at alle er bekymret, men samtidig rolige. Dette har de vært med på tidligere.

– Alt vil bli dyrere. T-bane-billetter, flybilletter, gass, elektrisitet, matvarer. Alle vet det og forbereder seg, sier Inna Rezepova (19), som studerer litteratur og fransk ved Moskvas statlige universitet, til svd.se.

Sergej Kortjagin (20) forsøker å være optimistisk, og avisen forteller at flere gir uttrykk for at de er overbevist om at president Vladimir Putin skal redde Russland.

– Vår batiusjka (lillefar, red. anm.) Vladimir Putin vil finne en utvei. Han vet hva han gjør. Mitt største ønske er at vi skal bli kvitt disse sanksjonene og at forholdet til vesten skal bli som før. Men det er fordeler også - nå utvikler vi i stedet relasjonene til de tidligere Sovjetlandene, som er bra. Og det er bra at Russland utvikler sin egen produksjon, sier Kortjagin til avisen.

Like optimistisk er ikke økonomen Michail Deljagin som overfor svd.se. gir uttrykk for at Russland snart er tilbake til 1990-tallets bytteøkonomi.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: - På baksiden av den forgylte fasaden, har oljeavhengigheten økt dramatisk



Russisk region har lagt ned forbud mot ordet «krise»  

 

Putins usynlige fiende