Sentralbanksjef Janet Yellen i Den amerikanske sentralbanken, Federal Reserve (Fed) har tidligere lovet lave renter i en «betydelig periode» etter at stimulansetiltakene ble avsluttet i oktober.

Onsdag kveld ble Rentekomiteens todagers lange rentemøte avsluttet med en kunngjøring om at sentralbanken vil være «tålmodig» når det gjelder renteheving og normalisering av pengepolitikken.

Selv om det innebærer et ordskifte, understreker Fed at den nye tilnærmingen er i tråd med den gamle formuleringen.

- Det er ingen forandring her. Jeg synes det er rimelig å tolke dette som at de fremdeles tenker i retning av å gjøre den første rentehevingen en gang omkring neste sommer, sier sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken Capital Markets.

Ifølge en undersøkelse gjennomført av Bloomberg News, ventet 68 prosent av de spurte økonomene at frasen skulle bli byttet ut på rentemøtet denne uken, skriver TDN Finans.

Porteføljeforvalter Olav Chen i Storebrand mener onsdagens uttalelse får betydning.

- Hadde de beholdt «considerable», hadde det vært et signal om å utsette rentehevingen neste år. Nå er fremdeles hovedscenario å heve den i løpet av sommeren neste år, mener han.

Etter publiseringen av rentebeslutningen stiger Wall Street. Følg utviklingen her.

- Aksjemarkedet er beroliget av at økonomien fortsetter å bedre seg, sier Chen.

Dobbelt mål

Renten i USA har ligget uendret nær null siden desember 2008 og sentralbanken har ikke hevet renten siden 2006.

- Siden møtet i oktober har man fått bekreftet at veksten i amerikanske økonomi langt i fra svikter; både sysselsettingsveksten og veksten i detaljomsetningen og industriproduksjonen har overrasket solid på oppsiden, påpekte Handelsbanken Capital Markets i sin morgenrapport onsdag.

Sentralbanken har i sin rentesetting riktignok et dobbelt mål knyttet til sysselsetting og inflasjon.

De fleste medlemmene i Feds Rentekomite venter nå at prisene vil stige i 2015, men ikke like mye som tidligere anslått, skriver Marketwatch.

- Dette skal vi merke oss for dette er noe som skjer ikke bare i USA, men i hele verden, sier sjeføkonom Mork.

- Inflasjonen er påfallende lav og det er en kilde til bekymring. En ting er den formelle målsettingen. Det andre er at hvis de begynner å heve rentene før inflasjonen kommer opp, risikerer de at inflasjonen aldri kommer opp. Da blir det veldig liten forskjell mellom nominelle renter og realrenter. Dermed kan ikke de nominelle rentene komme så høyt opp ettersom det vil bringe realrentene opp. Da har de veldig lite igjen å kutte hvis noe annet negativt skulle skje, sier han.

Dobbelt mål

På bakgrunn av dette, tror Mork  at Fed vil være veldig forsiktige fremover.

- Nå er det viktig å ha is i magen slik at man unngår å havne i samme felle som Bank of Japan og Den Europeiske sentralbanken har gjort, sier han.

Rentekomiteens medlemmer tror nå i gjennomsnitt at renten vil være på:

  • 1,125 prosent i slutten av 2015 (ned 0,25 prosentpoeng siden september)
  • 2,5 prosent i slutten av 2016 (ned fra et ansalg på 2,87 i september)

Fordel med oljefall

DNB Market er blant dem som på forhånd har spådd at sterke jobbtall vil kunne gi rentehopp.

- Arbeidsmarkedet er sterkt nok til at hevingene kan begynne i mars, skrev analytiker Knut A. Magnussen i en oppdatering og tidligere denne uken oppjusterte meglerhuset forventningene til den økonomiske aktiviteten i USA.

Mens en betydelig svekket oljepris er dårlig nytt for oljerelatert virksomhet, er det gode nyheter for energiavhengige virksomheter og forbrukere, mener meglerhusets økonomer.

- Oljeprisfallet slår raskt igjennom i amerikanske konsumpriser og gir dermed forbrukerne en bedre realinntektsutvikling, og dermed høyere forbruksvekst. Det er hovedeffekten, sa analytiker Knut A. Magnussen til Dagens Næringsliv tirsdag.

Les også på DN.no i dag:
- Vi savnet sentralbanken igår
- Norsk økonomi går inn i en mer usikker tid
Dyrere å realisere Spania-drømmen (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.