– Jeg har gåsehud over hele meg, sier Ernesto Perez (52), som jobber på en kafé i hovedstaden Havanna.

Ordene «historisk dag» var på manges lepper da overlykkelige cubanere samlet seg i gamlebyens gater etter at president Raul Castro og kollegaen Barack Obama onsdag kunngjorde at USA og Cuba skal normalisere forholdet. Nyheten nådde Perez via mobiltelefon, et apparat Castro legaliserte kort tid etter at han overtok makten fra storebror Fidel i 2006.

– Mange ting kan forandre seg nå, til det bedre, sier 52-åringen til nyhetsbyrået AFP.

Bankansatte Amelia Gutierrez, som er gravid i sjuende måned, forteller at hun fikk en klump i halsen da hun innså at babyen hennes kan vokse opp i et nytt Cuba.

– Han vil ikke være nødt til å leve i den spente atmosfæren som har preget forholdet mellom Cuba og USA de siste 50 årene, sier 28-åringen.

Marlon Torrez, en 16 år gammel skoleelev, håper nå på en bedring i Cubas økonomi.

– Dette kan åpne mange dører, spesielt med tanke på handel mellom de to landene, som jo er veldig nære naboer, sier Torrez.

16-åringen er en av 7,7 millioner cubanere, av en befolkning på 11,1 millioner, som har levd hele sitt liv under USAs handelsembargo.

Obama har makt på egenhånd

President Barack Obama har makt til å lempe ytterligere på USAs sanksjoner mot Cuba uten støtte fra Kongressen, ifølge sanksjonseksperter.

Gjenopprettelsen av diplomatiske bånd mellom Washington og Havanna etter over 50 år var et historisk gjennombrudd. Men det virkelige hinderet for normalisering er USAs handelsembargo, som fortsatt står ved lag. Fra januar av har Republikanerne kontrollen i begge Kongressens kamre, og muligheten for at de folkevalgte skroter alle sanksjonene mot Cuba, er tilnærmet lik null.

Obama kunngjorde onsdag at ambassader skal opprettes, og det skal bli lettere å handle, reise og overføre penger. Han har imidlertid brede presidentfullmakter til å myke opp forbindelsene ytterligere til Cuba.

Selv om sanksjonene er nedfelt i den såkalte Helms-Burton-loven fra 1996, som bare Kongressen kan endre, kan Obama lette på handelsblokaden uten de folkevalgtes hjelp, ifølge eksperter Reuters har snakket med.

Presidenten kan for eksempel lempe på forbud på å handle med Cuba så lenge minst én begrensning blir stående for å rettferdiggjøre blokaden.

– Han kan gjøre alt annet enn å avslutte den økonomiske embargoen. For eksempel så kan man på papiret ha en embargo, mens det eneste som ikke kan sendes til Cuba er puslespill, sier sanksjonsadvokaten Clif Burns i Bryan Cave LLP i Washington.

Eksilcubanere er splittet

Mange eksilcubanere i Miami reagerte med raseri på president Barack Obamas dramatiske erklæring om å avslutte en 50 år lang kald krig med Havanna. Andre jublet.

USAs 1,5 millioner store cubanske eksilbefolkning er splittet i mottakelsen av onsdagens nyhet om at Cuba og USA normaliserer diplomatiske forbindelser.

Rundt 80 prosent av de amerikanske cubanerne bor i Florida, der reaksjonene reflekterer et generasjonsskifte blant befolkningen. Eksilcubanernes lojale støtte til Republikanerne og deres relativt store politisk innflytelse på USAs Cuba-politikk har bidratt til å opprettholde sanksjonene gjennom flere tiår.

– Det er et svik. Samtalene kommer bare til å gagne Cuba, sier Carlos Munoz Fontanil i Calle Ocho, i Miamis Little Havana.

Han snakket mens titalls mennesker samlet seg utenfor legendariske Cafe Versailles i protest mot oppmykningen som ble kunngjort nesten samtidig fra Havanna og Washington onsdag.

– Dette er ingenting å glede seg over. Jeg tror ikke det går an å snakke om noe med Castroene. Det er enten frihet eller ingenting, sier Maria-Angeles Martinez (50).(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

 

Les også: Solberg: – Forhåpentligvis bedre for cubansk opposisjon

 

Obama: – Et nytt kapittel i vår historie

 

USA med historisk omlegging av Cuba-politikken