Den sveitsiske sentralbanken har innført negative renter for å hindre at landets valuta styrkes for mye, opplyser sentralbanken i en pressemelding torsdag.

Sentralbanken har innført et gulv på 1,2 sveitserfranc per euro for å hindre at valutaen blir for sterk.

Gulvet ble innført i forbindelse med krisen i eurosonen sommeren 2011. Den gangen jaktet investorene antatt trygge plasseringer, som sveitsiske, i frykt for at statsgjeldskrisen skulle føre til problemer i flere av de perifere økonomiene i eurosonen.

Den siste tiden har den sveitsiske sentralbanken opplevd at det på ny er stor etterspørsel etter antatt trygge plasseringer.

Den negative renten fører ifølge Financial Times i praksis til at sentralbanken innfører en skatt på 0,25 prosent på alle større innskudd i sentralbanken. Målet er at det skal bli mindre attraktivt å gjøre investeringer med den sveitsiske valutaen.

Samtidig gjentar sentralbanken at den forplikter seg til å holde gulvet på 1,20 sveitserfranc per euro.

«Over de siste dagene har et utvalg faktorer indikert økt etterspørsel etter sikre investeringer. Å innføre negativ rente gjør det mindre attraktivt å gjøre plasseringer i sveitserfranc, og dette støtter derfor opp under valutagulvet», skriver sentralbanken i meldingen torsdag.

Beslutningen om negative renter har ført til at sveitserfrancen torsdag morgen er svekket med rundt 0,6 prosent mot euroen.

Les også:

SAS leverer knallrøde tall - og fortsetter å kutte

- Å gjette bunnen er som å forsøke å gripe en fallende kniv

Solid børsoppgang i Asia etter Wall Street-hopp  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.