Saken er oppdatert.

– Presidenten ser på dette som en alvorlig nasjonal sikkerhetstrussel, sier talspersonen Josh Earnest i Det hvite hus, som understreker at noen med avansert teknologi må stå bak angrepet.

Earnest opplyser i tillegg at angrepet mot Sony Pictures omtales som en alvorlig nasjonal sikkerhetstrussel. Det er for tidlig å fastslå at det er Nord-Korea som står bak angrepet.

– Alvorlig trussel

Tidligere torsdag skrev imidlertid flere medier at amerikanske etterforskere har fastslått at Nord-Korea sto bak datainnbruddet mot Sonys filmstudio. USAs gransking konkluderer med at regjeringen i Pyongyang er ansvarlig for dataangrepet, sa en amerikansk regjeringskilde til nyhetsbyrået Reuters.

Filmen, som er en actionkomedie med Seth Rogen og James Franco i hovedrollene, handler om en talkshowvert som hyres av CIA for å ta livet av Nord-Koreas leder Kim Jong Un.

Avlyser premiere

Sony har valgt å avlyse den planlagte kinopremieren 1. juledag, fordi en rekke kinoer ikke ville vise filmen etter trusler fra hackergruppen Guardians of Peace (GOP).

Hackerne skrev blant annet at filmens publikum vil bli stilt overfor «en bitter skjebne», og nevnte terrorangrepet mot USA 11. september 2001.

– Vi har ikke sett noen troverdige beviser på at det foreligger noen alvorlig trussel om noe terrorangrep mot kinoer som viser den aktuelle filmen, men vi er årvåkne, sa president Barack Obama til ABC News onsdag.

Norge avventer

«The Interview» var oppsatt med norsk premiere 23. januar. Etter at filmselskapet Sony avlyser 1. juledagspremieren på hjemmebane i USA blir også filmen trukket i Norge og Sverige.

Senior Vice president Jean Guerin i Sony Pictures skriver i en epost til VG at det betyr at filmen heller ikke vil bli vist på norske kinoer.

– Sony Pictures har ingen videre utgivelsesplaner for filmen, skriver hun.

Den svenske distributøren bekrefter til det svenske Aftonbladet at premieren der avlyses.

Les mer:
- Her er det mye som er på gang
Dette avgjør om den norske nedturen blir kort- eller langvarig
- Firmaer må være på vakt nå før jul (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.