Hviterussere vet utmerket godt hva russernes valutamareritt betyr for vanlige folk.

Bokstavelig talt over natten fra 24. mai til 25. mai 2011 og fra 27. oktober til 28. oktober ble verdien av hviterussernes sparepenger redusert med tilsammen 65 prosent målt mot utenlandsk valuta.

I kjølvannet av devalueringene opplevde landet verdens raskeste prisstigning, over 100 prosent på ett år.

Nå er det russerne som opplever noe av det samme, og frykten for at krisen i Russland skal utløse en ny valutakollaps også i Hviterussland er stor blant folk.

I en tv-sendt tale torsdag, forsikret landets autoritære president, Aleksandr Lukasjenko, at han aldri ville tillate valutaen å stupe etter den russiske.

Den slags forsikringer har folk hørt før, og trolig virket det mot sin hensikt. Folk strømmet til vekslingskontorene, der mange har stått hele dager i kø, uten å få veksle.

- Vi forbereder oss på det verste. Dette er mitt personlige "black friday", sa bibliotekaren Nadezhda Gorbyleva til nyhetsbyrået AP og la til.

- Vi har blitt russiske gisler, landet kommer til å trekke oss med ned.

Allerede dagen etter presidentens tv-tale, fikk folk vite hva landets leder mente med at han ikke ville tillate valutaen å stupe. Da innførte myndighetene 30 prosent gebyr for å veksle hviterussiske rubler om til utenlandsk valuta.

Tidligere i uken annonserte også Lukasjenko at han ville kreve all handel med sin nærmeste handelspartner Russland, oppgjort i utenlandsk valuta.

Les også på DN.no i dag:

Ingeniøren Carl Yngvar jobber fulltid i eiendom. Sånn for øvrig er han verdens sterkeste.

Så mye billigere kan boliglånet bli

Se hvem og hva som skaper de enorme svingningene i den norske kronen  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.