Saken er utvidet.

– Forbløffende i sin bredde, uforskammethet og verdensomspennende konsekvenser, sier USAs visejustisminister James Cole om industrigigantens korrupsjonspraksis.

Alstom har erkjent straffskyld og vedtatt boten, som tilsvarer drøyt 5,66 milliarder norske kroner, opplyser justisdepartementet i Washington mandag.

Dersom boten godkjennes av en amerikansk domstol, blir det den største USA noensinne har ilagt et selskap for brudd på amerikanske bestikkelseslover i utlandet.

Over ti år

Alstom har innrømmet å ha bestukket offentlige tjenestemenn for å vinne kontrakter innen energi og samferdsel verden over, inkludert Indonesia, Saudi-Arabia, Egypt, Taiwan og Bahamas.

Totalt har selskapet betalt mer enn 75 millioner dollar i bestikkelser for å sikre seg prosjekter verdt 4 milliarder dollar, ifølge amerikanske myndigheter.

– Alstoms korrupsjonspraksis ble opprettholdt i over ti år, spredt ut over flere kontinenter, sier visejustisminister Cole.

Botens størrelse gjenspeiler Alstoms manglende vilje til å avdekke udådene på egen hånd og samarbeide med amerikanske etterforskere, ifølge justisdepartementet.

Alstom angrer

I henhold til forliket kommer tiltalen mot Alstom til å bli frafalt etter tre år dersom selskapet oppfyller forpliktelsene listet opp i forliksavtalen.

– Det har vært en rekke problemer i fortiden, og vi beklager virkelig det, sier Alstom-direktør Patrick Kron.

– Dette forliket gjør at vi kan legge saken bak oss og fortsette innsatsen for å sikre at forretningene utføres på en ansvarlig måte, i samsvar med den høyeste etiske standard, tilføyer han.

Siktet i Storbritannia

Tidligere mandag ble en avdeling i Alstom og to ansatte også siktet av britisk påtalemyndighet for bestikkelser av tjenestemenn fra 2002 til 2010.

Alstom produserer blant annet kraftturbiner og høyhastighetstog og regnes som et flaggskip i fransk industri.

I juni gikk konsernet med på å selge brorparten av sin energivirksomhet – aksjer for 15,5 milliarder dollar – til General Electric Co. Avtalen er ventet å bli sluttført i midten av 2015.

Tidligere i år sikret den franske staten seg kontroll over resten av selskapet gjennom en opsjon på 20 prosent av Alstoms aksjekapital.

Les også:
Nå blir det rekordlave fastrenter
- Norge behøver en historisk svak valutakurs
John Fredriksen advarer mot egen bransje (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.