Nord-Korea har delvis fått tilbake internett etter et brudd i forbindelsen som varte i over ni timer, ifølge IT-eksperter. De mener landet kan ha blitt utsatt for et dataangrep.

Nettforbindelsen, som i utgangspunktet er begrenset, brøt fullstendig sammen mandag. Tirsdag morgen lokal tid hadde situasjonen bedret seg, ifølge det amerikanske datasikkerhetsselskapet Dyn Research.

– Det gjenstår å se hvor stabil forbindelsen er, sier Jim Cowie, som leder selskapets forskningsavdeling.

Det store flertallet av nordkoreanerne har uansett aldri hatt mulighet til å komme seg på nett. Kun et lite antall mennesker i landets ledelse antas å ha tilgang til internett.

Angrep på Sony

Nettproblemene i Nord-Korea oppsto etter at USAs president Barack Obama før helgen lovet å svare på dataangrepet mot Sonys filmstudio.

Obama er sikker på at Nord-Korea står bak det omfattende angrepet mot Sony, men amerikanske tjenestemenn nekter å svare på om Washington allerede har iverksatt sin motreaksjon.

Flere tjenestemenn med god kjennskap til etterforskningen av Sony-hackingen hevder overfor nyhetsbyrået Reuters at USA ikke har iverksatt noe dataangrep mot Nord-Korea.

Ifølge Dyn Research er det mulig at nettproblemene i landet kun skyldes tekniske problemer. En av selskapets ledere sier imidlertid at han ikke vil bli overrasket om Nord-Korea er blitt utsatt for et dataangrep.

– Lever i et mareritt

FNs sikkerhetsråd diskutere mandag menneskerettighetssituasjonen i Nord-Korea for første gang noensinne. Beslutningen om å drøfte alle sider ved situasjonen i landet ble fattet tross motstand fra Kina.

USAs FN-ambassadør Samantha Power sa i sitt innlegg at Nord-Koreas innbyggere lever en marerittaktig tilværelse. Hun viste til opplysninger fra nordkoreanske flyktninger som har fortalt om svært brutale forhold i landets fangeleirer.

Møtet i Sikkerhetsrådet kom i kjølvannet av at en FN-komité i november vedtok en resolusjon som ber Sikkerhetsrådet vurdere om Nord-Korea skal stilles for Den internasjonale straffedomstolen i Haag.

En FN-kommisjon mener drapene, torturen og overgrepene i landets fangeleirer kan sammenlignes med nazistenes forbrytelser under andre verdenskrig.

Nordkoreanske myndigheter stiller seg avvisende til Sikkerhetsrådets beslutning om å diskutere menneskerettighetssituasjonen i landet. Diskusjonen er ledd i en plan om å bruke anklager om menneskerettsbrudd som en unnskyldning for å invadere Nord-Korea, hevder de.

Atomkraftverk hacket

Myndighetene i Sør-Korea har bedt USA om hjelp til å etterforske et dataangrep mot selskapet som driver de sørkoreanske atomkraftverkene.

Det opplyser en sørkoreansk kilde med god kjennskap til etterforskningen. Ifølge kilden har etterforskerne ikke utelukket at Nord-Korea kan stå bak hackingen mot det statskontrollerte selskapet KHNP.

Selskapet opplyste mandag at det var blitt hacket, men understreket at ingen av landets 23 atomreaktorer har vært i fare. Likevel mener Sør-Koreas president Park Geun-hye at hendelsen er alvorlig og uakseptabel.

Hun har gitt ordre om inspeksjoner ved atomkraftverkene og annen viktig infrastruktur for å styrke beredskapen mot det hun kaller cyberterrorisme.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: USA: Nord-Korea må betale Sony for dataangrepet



  Sørkoreansk atomkraftselskap hacket