Den tverrpolitiske avtalen ble halt i land tirsdag etter en 27 timer lang innspurt i forhandlingene, som har vart i flere måneder og blitt utsatt en rekke ganger.

Det to største partiene, Democratic Unionist Party (DUP) og Sinn Féin, samt representanter fra London og Dublin, er enige om en rekke punkter fra økonomiske sparetiltak til historiske forbrytelser.

Avtalen innebærer at den nordirske regjeringen får totalt 2 milliarder pund i pengeoverføringer og lånefullmakter fra den britiske sentralregjeringen. Forliket legger også til rette for at den britiske provinsen kan få lov til å fastsette en egen selskapsskatt, som ligger nærmere Irlands nivå på 12,5 prosent, enn dagens britiske skattenivå på 21 prosent.

Håndteringen av Nord-Irlands vonde fortid er også med i avtalen. Blant annet er rivalene nå enige om å opprette et muntlig historisk arkiv, samt et eget organ som skal granske dødsfall under den nordirske konflikten.

Maktdelingsavtalen fra 1998 markerte en slutt på den blodige konflikten mellom i hovedsak katolske nasjonalister, som ønsker å være en del av Irland, og unionister – hovedsakelig protestantiske tilhengere av at Nord-Irland fortsatt skal svare til London.

Les også:
- Til tross for usikkerheten i norsk økonomi vil boligprisene øke
- Russland står overfor en fullverdig økonomisk krise
Denne hytta har ingen klart å selge på seks år (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.