Hong Kong er siden 1970-tallet blitt sett på som en av Asias minst korrupte byer.

Mange har ment at de tette båndene mellom offentlige tjenestemenn og noen av byens rikeste familier har lagt grunnlaget for korrupsjon og økonomisk kriminalitet. Nå er det bevist.

Familiefeide

Eiendomsarvingene Thomas og Raymon Kwok, og den tidligere byrådslederen Rafael Hui, ble overraskende arrestert for nesten tre år siden. Brødrene ble beskyldt for å ha hatt byrådslederen på lønningslisten.

Brødrene mente en annen bror, som ble kastet ut fra Sun Hung Kai Properties av sin mor, hadde lekket informasjon til påtalemyndigheten i ren hevn.

Nå er Thomas Kwok og Rafael Hui Si-yan funnet skyldig i korrupsjon. Kwok fikk fem års ubetinget fengsel og Hui er dømt til syv og et halvt år bak murene. Dommeren la det meste av skylden på Hui og karakteriserte Kwok som «godtroende».

– Hui var en av initiativtagerne og mottagerne av penger. Hva som fremkom under rettssaken gjorde at jeg hevet øyenbrynene mer enn en gang, sa dommer Andrew Macrae tørt denne uken under straffeutmålingen.

Under rettssaken ble det dokumentert at Rafael Hui fikk disponere gratis luksusboliger fra eiendomsselskapet. Thomas Kwok sørget for at byrådslederen fikk utbetalt minst 12 millioner kroner; politiet mener beløpet var betydelig høyere, men det ble ikke bevist.

Hui hadde også en vinkjeller verdt over seks millioner kroner.

– Det er svært viktig at Hong Kongs myndigheter og nærings­livet fortsatt er, og blir sett på, som å være fri for korrupsjon. Dette er spesielt viktig nå når Kina også prøver å fjerne denne kreften på samfunnet, sa dommeren.

Flau elskerinne

Det var luksuslivet som til slutt felte Rafael Hui – og den kinesiske elskerinnen Eline Shen, som var i 20-årene da forholdet startet.

Hui bekreftet under rettssaken at han hadde gitt elskerinnen minst seks millioner kroner i tillegg til å kjøpe klokker, smykker, klær, vesker – og en leilighet og Audi. Han var ikke helt sikkert på beløpet.

I et intervju med EastWeek Magazine sier elskerinnen at hun var flau da han ville gi henne mer penger i 2009. De to turtelduene reiste på jevnlige turer til Japan og Europa. I 2008 lød restaurant­regningen på 190.000 kroner etter en middag på Island Shangri-la Hotel i Hong Kong.

– Jeg visste han var gift. Han ringte meg fra Hong Kong og jeg reiste nedover. Alt ble betalt. Vi hadde sex hver gang, sier Shen til EastWeek om den nå 66 år gamle byrådslederen.

Avsløringen, og dommen, har ført til en selvransakelse i Hong Kong. Det har vært store demonstrasjoner i hele høst mot Kinas innflytelse i byen.

Ubehagelig tette bånd

«Den sensasjonelle korrupsjonsrettssaken mot den tidligere byråds­lederen er over, men i kjølvannet kommer spørsmålene rundt de ubehagelig tette båndene mellom myndigheter og næringsliv. Observatører sier at det er krystallklart at systemet trenger en overhaling. Enten det, eller så er det manglende hånd­heving av eksisterende regler», skriver den engelskspråklige avisen South China Morning Post på lederplass.

Les hele avisen(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.