Det var på forhånd varslet at dersom samtalene i Minsk julaften ble vellykkede, skulle partene møtes igjen fredag. Men ukrainske myndigheter og prorussiske opprørere maktet ikke engang å bli enige om når de skulle møtes igjen.

Forhandlingene er svært vanskelige, men de fortsetter via Skype, sier Aleksandr Zakhartsjenko, lederen i opprørsrepublikken Donetsk, ifølge russiske nyhetsbyråer.

Videoforhandlingene kommer til å pågå gjennom helgen, ifølge ham.

Fangeutveksling

Forhandlingene, der europeiske og russiske utsendinger inngår i den såkalte kontaktgruppen for Ukraina, stanset etter bare fem timer i Minsk onsdag. Både Zakhartsjenko og kilder i Kiev forteller at det kun gikk framover på ett av de fire omstridte punktene på agendaen – nærmere bestemt fangeutvekslinger.

Muligheten for at partene møtes igjen som avtalt fredag, er dermed svekket.

Russisk optimisme

I Minsk ble partene ifølge kilder i Kiev enige om en fangeutveksling som omfatter 150 ukrainske soldater og 225 opprørere.

Utenriksdepartementet i Moskva opplyser at Russland håper samtalene fortsetter.

- Det viktigste er at dialogen fortsetter, og det er grunn til å tro at de kommer til å fortsette veldig snart, sier Aleksandr Lukasjevitsj ifølge russiske nyhetsbyråer.

Fredsplan

Sist partene var samlet, var da en fredsplan ble undertegnet i Minsk i september. Videre forhandlinger har latt vente på seg mens krigen har fortsatt.

Våpenhvileavtalen førte til en stans i de verste kampene i Øst-Ukraina, men våpenhvilen er blitt brutt så hyppig at minst 1.300 mennesker er blitt drept i kampene siden.

Krigen i Øst-Ukraina startet med et prorussisk opprør i vår. Dødstallet fra den blodigste konflikten i Europa siden Balkan-krigene har siden steget til minst 4.700 – et anslag FN selv mener er konservativt.

Les mer:
Årets beste biler
Dette blir helt avgjørende for norsk økonomi i 2015
Fremmed fugl (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.