Alle skritt som NATO tar for å trygge sikkerheten til alliansens medlemmer, er åpenbart defensive i sin natur. De er proporsjonale og i overensstemmelse med folkeretten, forsikret forsvarsalliansens talsperson Oana Lungescu fredag.

Uttalelsen vil neppe berolige Russlands president Vladimir Putin, som fredag godkjente en ny doktrine utarbeidet av landets militære ledelse. Her blir NATOs utvidelse og styrkeoppbygging nær Russlands grenser utpekt som viktige trusler – på samme måte som i tidligere russiske militærdoktriner.

Nye regimer

Nytt av året er at private militære selskaper i landets nærområder blir holdt fram som en trussel, skriver avisa Financial Times.

Russlands regjering har tidligere anklaget amerikanske sikkerhetsselskaper for å ha medvirket til revolusjonen i nabolandet Ukraina.

Også flere andre punkter i doktrinen ser ut til å ha relevans for Ukraina-konflikten, sett fra et russisk perspektiv. Etablering av regimer med en politikk som truer russiske interesser i Russlands naboland, er en trussel – særlig hvis dette skjer ved at lovlige regjeringer styrtes.

Ifølge regjeringen i Moskva var det nettopp dette som skjedde da den tidligere ukrainske presidenten Viktor Janukovitsj mistet makten i februar. Russiske myndigheter mener vestlige land bidro til at Janukovitsj ble erstattet med et mer EU-vennlig styre i Ukraina.

– Krenket folkeretten

Gruppen som har utarbeidet doktrinen, vurderte å utpeke både NATO og USA som direkte trusler mot Russland, ifølge kilder som Financial Times har snakket med.

Disse formuleringene ble imidlertid droppet. Lederen for tankesmia Carnegie Moscow Centre, Dmitrij Trenin, mener årsaken er at Putin ønsket seg mer politisk fleksibilitet.

– Du vinner ingenting ved å identifisere USA som en fiende. Det ville bare ha hogget den pågående konflikten i stein, sier Trenin til avisa.

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg har tidligere forsikret at alle tiltak alliansen gjør, er i tråd med internasjonale forpliktelser. Samtidig har han anklaget Russland for folkerettsbrudd i Ukraina.

Stoltenberg har også uttalt at en eventuell ukrainsk søknad om medlemskap i NATO trolig ligger flere år fram i tid

Les også:
Dette koster én euro og én dollar i 2015
Avlyser rubelkrisen
Slik oppsummerer Siv Jensen året som gikk (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.