Det forventes ny uro rundt den russiske rubelen de neste dagene. Russiske selskaper har forpliktelser i utlandet de må oppfylle før utgangen av 2015. Ingen vet hvor store disse er og hvor store beholdninger de har tilgang til via internasjonale markeder.

Forlanger forsvarskutt

Holder oljeprisen seg på rundt 60 dollar fatet vil den russiske økonomien havne i en dyp resesjon i 2015. Den økonomiske aktiviteten vil falle med fire prosent sammenlignet med i år, ifølge Russlands finansminister Anton Siluanov.

– Hvis ingen beslutninger blir tatt vil vi brenne opp alle reservene vi har i 2016-17, sa Anton Siluanov til journalister i Moskva på lørdag, skriver Bloomberg News.

Russland hadde i underkant av 400 milliarder dollar i reserver for ti dager siden. Dette inkluderer sentralbankens valutareserver og to statsfond som er blitt etablert for å forvalte oljeinntektene og foreta strategiske investeringer.

– En tredjedel av statsbudsjettet går til forsvarsutgifter. Det er for høyt. Vi må foreta endringer gi økte overføringer til infrastruktur, utdannelse og tilsvarende, sa Siluanov.

Den russiske finansministeren har kommet med flere advarsler i løpet av julen. Han har tegnet et svært dystert bilde av utsiktene for Russland og flere uttalelser tyder på at han er uenig med president Vladimir Putins prioriteringer.

«Katastrofe for middelklassen»

Den russiske sentralbanken har brukt flere titall milliarder dollar på å forsvare den russiske rubelen, som var i fritt fall ved inngangen til desember. Dette har den klart og før helgen hadde kursen stabilisert seg mot amerikanske dollar.

Selv om «rubelkrisen» foreløpig er over, står utfordringene i kø for den russiske økonomien – og Putin.

Foruten selskaper som har opptatt lån i utlandet har mange familier kjøpt boliger som er finansiert med lån i utenlandsk valuta. Ifølge offisielle statistikker dreier det seg om flere ti tusen familier. Med en kollaps i verdien av rubelen betyr dette at de ikke klarer å betjene valutalånene.

– Kollapsen i rubelen er blitt en katastrofe for den russiske middelklassen, sa direktør Jevgenij Gontmakher ved Russian Academy of Sciences til nyhetsbyrået AFP.

Ifølge nyhetsbyrået kan det dreie seg om inntil 150.000 familier som har opptatt valutalån. En pressgruppe planlegger demonstrasjoner utenfor sentralbanken denne uken. Sentralbanken satte opp renten tidligere i desember fra 10,5 til 17 prosent.

«Hvorfor har vanlige låntagere blitt forlatt alene med elendigheten. Flere har endt opp hjemløse på gaten», skrev en gruppe, som har organisert seg, i et brev til den russiske sentralbanken i forrige uke.

Les hele avisen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.