Hellas har igjen kommet høyt på agendaen i EU og verdens finansmarkeder.

Frykten er blant annet at nyvalget i Hellas 25. januar kan føre til konkurs.

Hvis man skal ta valgløftene til det EU-fiendtlige partiet Syriza på alvor kan det ende med at kriseavtalen med troikaen - Europakommisjonen, Den europeiske sentralbanken (ECB) og Det internasjonale valutafondet (IMF) - misligholdes og annulleres, pengene stopper opp og Hellas må ut av euroen.

Den både anerkjente og beryktede valutaspekulanten George Soros ser imidlertid andre og større farer for den europeiske økonomien.

Soros, som er oppvokst i Ungarn og dro til Storbritannia som 17-åring, mener Ukraina-krisen er den absolutt største risikoen, sier han i et intervju med Financial Times.

Krisen mellom Ukraina og Russland utgjør ifølge Soros en dødelig risiko for Europas økonomi. Han mener både EU og USA mislykkes med sin håndtering av krisen i Ukraina, og at deres strategi viser at de har tolket krisen feil.

Frykter russisk kollaps

Soros viser til at de glemmer den finansielle støtten til Ukraina, et behov han estimerer til 50 milliarder dollar. Samtidig utgjør sanksjonene i kombinasjon med fallet i oljeprisen en større risiko for en kollaps i den russiske økonomien. En slik kollaps eller statsbankerott i Russland vil ifølge Soros ramme det europeiske bankene hardt.

Finansmannen mener imidlertid ikke at sanksjonene mot Russland skal heves, selv om krisen øker aggressiviteten i den russiske utenrikspolitikken og trekker politikken mot mer nasjonalisme.

George Soros konkluderer kort og godt med at Europa allerede nå skal akseptere at man «angripes» av Russland.

Soros er mest kjent som mannen som «sprengte Bank of England» da han i 1992 spekulerte mot det britiske pundet og tvang regjeringen til å devaluere. Soros tjente over én milliard pund på «stuntet».

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:  Valget kan ende med konkurs


Rykket 14 år tilbake
 

Hellas før og etter finanskrisen

- Er Russland «the bad guy», spurte mange seg