I løpet av den neste uken vil det komme en rekke nye delstatistikker som viser hvordan aktiviteten var i den kinesiske økonomien ved inngangen til 2015. Om knappe to uker kommer også de endelige vekststatistikkene for 2014. Markedene stålsetter seg.

Voksende skepsis

Målet om en økonomisk vekst for 2014 på 7,5 prosent vil sannsynligvis ikke bli innfridd. Myndighetene mener dette ikke er et tall som er spikret, men det har vært svært sjelden de siste 25 årene at vekstmålene ikke er blitt nådd.

Nå forventes det ikke de store avvikene; de fleste finansinstitusjoner tror veksten for 2014 havnet på rundt 7,3 prosent ifjor. Dette er den laveste veksten siden begynnelsen av 1990-tallet.

- Beijings forsikringer om at problemene tas hånd om registreres, men markedene forsetter å tvile på at dette vil føre til positive politiske resultater – til tross for indikasjoner på at det er strukturendringer og bevegelser i riktig retning. Denne skepsisen vedvarer til tross for at aksjekursene steg med 60 prosent i løpet av fjoråret, sier direktør Michael Ivanovitch hos analyseselskapet MSI Global i New York til CNBC.

Prisveksten er på under det halve av hva myndighetene ønsker seg. Desemberstatistikkene kom før helgen og viser inflasjonen var på 1,5 prosent – den laveste på nesten fem år. Prisene som fabrikkene tar har falt i over tre år.

Antikorrupsjon rammer prisveksten

Storbanken ANZ mener at kineserne spiser mindre svinekjøtt og at dette har sendt prisveksten lavere.

- Hva som er forskjellig denne gangen er myndighetenes antikorrupsjonskampanjer. Dette har endret svineforbruket og dermed prisene, sier Kina-økonom Zhou Hao til Wall Street Journal.

Prisen på svinekjøtt falt med nesten fem prosent i desember og 4,3 prosent for 2014. Kineserne spiser svinekjøtt til nesten alle måltider og mer enn halvparten av verdens griser holder til i Kina.

Dette gjør at svinekjøtt utgjør en stor andel av kurven med produkter som fastsetter forbrukerinflasjonen – inntil 15 prosent, ifølge ANZ.

Slakteprisen på gris må være minst seks ganger høyere enn prisen på grisefôr for at griseoppdretterne skal få en fortjeneste. For tiden ligger denne på 5,7, ifølge offisielle statistikker.

Myndighetene har prøvd å stabilisere prisene ved å kjøpe svinekjøtt og lagre i dypfrysere. Dette har ikke vært nok til å øke prisene. Ifølge den britiske tenketanken Chatham House subsidierte myndighetene svineproduksjonen med 22 milliarder dollar (170 mrd. kroner) i 2012 – tilsvarende 47 dollar for hver gris.

Flomødeleggelser gir økte råvarepriser

Flom i deler av Sørøst-Asia de siste ukene har ført til et kraftig hopp i prisene på palmeolje og rågummi. En rekke store plantasjer i Sør-Thailand og Malaysia står fortsatt under vann etter at regntiden har vært kraftigere og vart lengre enn vanlig.

Palmeoljemarkedet, som kontrolleres av Malaysia, Indonesia og Thailand, er verdt 50 milliarder dollar i året. Siden i høst har prisene steget med over 20 prosent på palmeolje og rågummi. Prisene falt kraftig ved inngangen til 2014 på grunn av svakere etterspørsel fra Kina.

- Flomskadene på palmeoljeforsyningene i inneværende kvartal forventes å bli alvorlige, sier råvaremegler Chandran Sinnasamy hos LT International Futures i Kuala Lumpur til Wall Street Journal.

Oljeprisen faller – igjen

Uken starter med en nytt fall i oljeprisen i Asia. Amerikansk råolje for levering i februar har falt med 1,4 prosent til 47,7 dollar fatet, ifølge MarketWatch.

Dette kommer etter at den amerikanske finansinstitusjonen Goldman Sachs nedjusterte den forventede gjennomsnittsprisen på amerikansk råolje for 2015 fra 73 til 47 dollar fatet.

Prisen på nordsjøolje (Brent) kuttes fra 83,75 dollar til 50,4. For inneværende kvartal forventes nordsjøoljen å ligge på i gjennomsnitt 47 dollar.

I løpet av uken kommer det viktige rapporter og statistikker fra det amerikanske energidepartementet, OPEC og Det internasjonale energibyrået. Disse vil blant annet komme med oppdaterte prognoser for verdensetterspørselen etter olje i 2015.

«Samlet sett tror vi etterspørselen for 2015 kan bli justert litt lavere. Det er vår oppfatning basert på den makroøkonomiske utviklingen den siste måneden. Dette kan bli oppveid av en reduksjon i oljeproduksjonen fra oljeproduserende land utenfor OPEC. Vi ser en kraftig reduksjon i den amerikanske oljeboringen», skriver oljeanalytiker Timothy Evans hos finansinstitusjonen Citi i en ny rapport.

Investorer rømmer fra Asia

De fleste landene i Asia er nettoimportører av olje og gass. Eksperter har tidligere ment at et fall i oljeprisen vil føre til høyere økonomisk aktivitet og større overskudd hos børsnoterte selskaper.

Investorer er skeptiske. Den siste uken har utenlandske investorer solgt seg ned med 2,16 milliarder dollar i asiatiske aksjemarkeder, ifølge finansinstitusjonen Jefferies.

- Det er klart gunstig for Asia, men det er ikke så direkte som en kanskje skulle tro, sier investeringsdirektør Stuart Rae hos AllianceBernstein til CNBC.

Markedene

Uken starter med turbulens på de asiatiske aksjemarkedene. Nedgangen er størst i Kina hvor optimismen fra de siste handelsdagene har avtatt.

Til tross for elendige økonomiske statistikker som viser svakere enn forventet aktivitet i den kinesiske økonomien har lokale investorer forelsket seg i aksjemarkedet etter å ha blitt brent for åtte år siden.

Årsaken har ikke vært en grunnleggende tro på selskapene, men at situasjonen ville bli så alvorlig at myndighetene ville trå til med økonomiske tiltakspakker tilsvarende hva som ble gjort i 2008. Dette har foreløpig ikke skjedd og mange tror det ikke vil skje.

President Xi Jinping og regjeringen har sagt at reformer er nødvendig for å snu den kinesiske økonomien vekk fra store investeringer og eksportavhengighet.

Tokyo-børsen er stengt mandag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

morten.iversen@dn.no

Les også: USA i dag: Frykter tall-smell