– Vår største fordel er at våre muslimske befolkninger, de føler seg som amerikanere, sa Obama på en pressekonferanse sammen med Storbritannias statsminister David Cameron i Det hvite hus fredag.

I deler av Europa er det ikke sånn, mener Obama.

– Og det er trolig den største faren Europa står overfor. Det er viktig for Europa å ikke simpelthen svare på disse problemene med hard hånd, politistyrker og militæret, sa Obama.

Eksperter har pekt på at dårlig integrering er en årsak til at unge muslimer i Europa blir radikalisert. Mange er frustrerte, uten jobb, med dårlige framtidsutsikter og føler seg på utsiden av samfunnet. I radikale islamistiske miljøer kan de føle betydning.

Samarbeide om sikkerhet

Cameron og Obama brukte fredagens møte til å diskutere en lang rekke saker, deriblant terrortrusler og sikkerhet.

De to lovte å hjelpe Frankrike og andre land med å bekjempe trusselen fra global terrorisme med sterkere samarbeid og overvåking, og på pressekonferansen kunngjorde de blant annet at USA og Storbritannia i enda større grad skal dele på ekspertise og erfaringer om hvordan forhindre radikalisering og å håndtere voldelig ekstremisme.

– Vi står begge overfor en giftig og fanatisk ideologi, sa den britiske statsministeren.

Cyberforsvar

Obama sa at han ikke ser på voldelig ekstremisme som en eksistensiell trussel og la til at han var sikker på at det går an å bekjempe det.

USA og Storbritannia er også enige om å opprette en felles «cybercelle» for å samarbeide om cyberforsvar og trusler mot datasikkerheten.

Obama og Cameron skal også gjennomføre felles cyberforsvarsøvelser for å styrke evnen til å svare på dataangrep.

Iran

I tillegg til terrortrusler og sikkerhet, diskuterte de to på fredagens møte også Iran og Ukraina.

Verken Obama eller Cameron vil innføre nye sanksjoner mot Iran, og Obama varsler veto dersom Kongressen prøver seg. De to er enige om at nye sanksjoner vil kunne sette kjepper i hjulene for forhandlingene som fortsatt pågår mellom Iran og vestlige makter om førstnevntes atomprogram.

De var også enige om å ikke lempe på sanksjonene mot Russland «før Moskva stanser sin aggresjon mot Ukraina». (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.