Den europeiske sentralbanken (ECB) har besluttet å kjøpe opp gjeld for 60 milliarder euro hver måned. Oppkjøpene er en del av sentralbankens program for kvantitative lettelser.

Programmet inkluderer mulighet for å kjøpe opp store mengder statsgjeld. Oppkjøpene av statsgjeld vil starte i mars i år og i utgangspunktet vare frem til slutten av september 2016 og i alle fall frem til inflasjonen nærmer seg målet på to prosent.

Det opplyser sentralbanksjef Mario Draghi i ECB på en pressekonferanse torsdag ettermiddag.

Tilsammen utgjør oppkjøpsprogrammet 1.140 milliarder euro. ECB skal koordinere kjøpene, opplyser Draghi.

På forhånd var det vært ventet at ECB ville presentere en slik plan om oppkjøp av store mengder statsgjeld, noe Draghi også tidligere har antydet.

Kjøpene av statsobligasjoner skal skje med utgangspunkt i ECBs fordelingsnøkkel etter de ulike nasjonalbankenes kapitalandel i ECB. De enkelte nasjonalbankene skal selv stå for deler av kjøpene. For visse kjøp vil det være en risikodeling for tap, mens det for andre kjøp ikke vil være en slik deling. 20 prosent av det som kjøpes vil bli gjenstand en sliks taps- og risikodeling, mens 80 prosent ikke vil være det, opplyser ECB. 

Oppkjøpsprogrammet skal omfatte gjeld med såkalt investeringsrating, det vil si gjeld med rating på trippel-B eller høyere..

 

Spenning

93 prosent av 60 spurte økonomer trodde at programmet ville bli presentert torsdag, ifølge Bloomberg News. Medianen blant disse var en forventning om at ECB skal kjøpe statsgjeld for 550 milliarder euro.

Onsdag skrev flere internasjonale finansmedier at det var lekket informasjon fra to ikke-navngitte kilder i ECB om at styret i den europeiske sentralbanken skal foreslå for rådet å kjøpe statsgjeld for 50 milliarder euro hver måned ut 2016.

Bakgrunnen for at ECB vil iverksette kvantitative lettelser et ønske om å stimulere den europeiske økonomien ytterligere. Ved å kjøpe statsobligasjoner, med nytrykkede penger, tilføres det frisk kapital inn i økonomien for å få økt aktivitet, vekst og sysselsetting, blant annet ved at bankene kan låne ut mer penger. Det er også et mål å unngå tendenser til deflasjon, men heller få opp inflasjonen i eurosonen.

På pressekonferansen torsdag sier Draghi at kjøpene av statsgjeld blir gjort for å få opp inflasjonen. En svært stimulerende pengepolitikk har så langt ikke vært nok, konstaterer sentralbanksjefen.

Han sier også at kjøpene vil bidra til å forankre inflasjonsforventningene, forbedre husholdningenes finansieringsmuligheter, styrke etterspørselen, øke kapasitetsutnyttelsen, øke pengemengden og samlet sett gi økt økonomisk vekst. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les mer om ECBs kvantitative lettelser:

Markedene er i helspenn

- Alle venter på «noe», men ingen vet helt «hva»

Sjeføkonom om ECB-møtet: Torsdag må han velge mellom to muligheter