I Agra er 600 renholdere i sving med å blankpusse byen før Barack Obama og hans kone Michelle skal besøke det berømte kjærlighetsmonumentet Taj Mahal.

Ramjeet er en av dem. Han ligger på knærne og vasker gata, med en dagslønn på under 40 kroner.

– Hvis alt er rent, vil han bli imponert, sier Ramjeet, som ikke har noe etternavn.

Agras gatebikkjer er samlet inn i hopetall, og mer enn to tonn avfall er hentet opp fra elva Yamuna. Ingenting skal få ødelegge inntrykket når ekteparet Obama kommer på besøk tirsdag.

Dagen før er Obama æresgjest under feiringen av Republikkens dag, som markerer dagen da Indias grunnlov trådte i kraft. Det blir sett på som et tegn på at båndet mellom de to landene er blitt sterkere.

Partnere

– Vi er naturlige partnere. Som to store demokratier ligger vår styrke i våre borgeres makt og potensial. Vi er globale ledere innen innovasjon, vitenskap og teknologi, sa Obama til magasinet India Today før besøket.

Flere kilder har påpekt at Obama og statsminister Narendra Modi har en felles interesse i å samarbeide for å skape en motvekt til stormakten Kina.

Men besøket dreier seg også om politiske samtaler med blant andre statsminister Modi om forsvar, Afghanistan, kamp mot terror og handel. Obama har med seg en stor delegasjon av kongressmedlemmer og næringslivsfolk.

Kutte utslipp

USA ønsker at India skal gjøre mer for å kutte sine enorme utslipp, og USA vil trolig tilby India støtte til å kjøpe mer energieffektiv teknologi og et samarbeid om fornybare energikilder.

Store politiske gjennombrudd er likevel ikke ventet under besøket, heller ikke i samarbeidet om atomkraft, som står i stampe på tross av en avtale fra 2008

Les også:
Nå får «bare» 30 prosent toppkarakter
Bare 2 av 10 nordmenn tror på dårligere økonomi i 2015
- Hvor var Jonas Gahr Støre da Stoltenberg solgte Norge?

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.