Tørken i deler av Brasil har vart i et år, og situasjonen er nå blitt svært alvorlig særlig i São Paulo.

Her opplever hundretusener av innbyggere hyppige brudd i vannforsyningen, ifølge BBC. Samtidig har temperaturen steget til nærmere 40 grader.

– Siden målingene begynte sørøst i Brasil for 84 år siden, har vi aldri opplevd en så vanskelig og foruroligende situasjon, sa miljøvernminister Izabella Teixeira etter et krisemøte i hovedstaden Brasília nylig.

Bøndene mister avlinger

Delstatene São Paulo, Rio de Janeiro og Minas Gerais er alle hardt rammet av tørken. Det er også noen av landets viktigste jordbruksområder.

Brasil er verdens største eksportør av sukker, soya, kaffe og storfekjøtt, og prisen på arabica-kaffe steg i fjor med 50 prosent på verdensmarkedet på grunn av tørken i Minas Gerais.

Selv om situasjonen for kaffebøndene er blitt noe bedre, er problemene langt fra over.

– Det er ikke som i fjor, da hele avlinger ble berørt. Men jeg er sikker på at det vil bli skader i noen områder, sier meteorolog Marco Antonio dos Santos til nyhetsbyrået Reuters.

– Skyldes utvilsomt klimaendringer

Selv om tørken skaper store problemer både for bønder og andre brasilianere, har myndighetene nølt med å iverksette tiltak.

Guvernør Geraldo Alckmin i delstaten São Paulo har innført begrensninger på vannbruken i industrien og jordbruket. Men kritikere hevder han ventet for lenge for ikke å gjør folk bekymret før guvernørvalget i fjor.

Forskeren Hilton Silveira Pinto, som har bidratt til en rekke studier for det brasilianske landbruksdepartementet, sa i fjor at utviklingen i retning tørrere og varmere vær utvilsomt skyldes klimaendringer.

Men han og andre forskere sliter med å få landets politikere til å lytte.

– Regjeringen bryr seg ikke om globale klimaendringer, og slett ikke om det som skjer her i Brasil, sa Pinto til den amerikanske kringkasteren National Public Radio.

Strømbrudd

Også strømforsyningen er rammet av tørken, som har fått vannstanden til å synke i elver og demninger.

I likhet med Norge dekker Brasil mye av strømforbruket med vannkraft. Utenfor Rio de Janeiro måtte et stort kraftverk nylig stenge produksjonen på grunn av vannmangel.

Problemene har i perioder forplantet seg til store deler av landet, og for en uke siden var det strømbrudd i åtte delstater. Vannmangel, høye temperaturer og utstrakt bruk av aircondition gjorde at strømnettet ble overbelastet.

Egentlig er det regntid i den sørlige delen av Brasil nå, og i São Paulo er det kommet noe regn den siste tiden.

Likevel er nivået i byens viktigste vannreservoarer bare 5,2 prosent av full kapasitet. Reservoarene sikrer vannforsyningen til over åtte millioner mennesker.

Les også:
Ulik lønn for samme jobb

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.