For et knapt år siden, i februar ifjor, dannet den populære journalisten og programlederen Stavros Theodorakis (52) partiet To Potami - Elven.

Sentrum-venstre partiet er et slags liberalistisk sosialdemokratisk parti - meget skeptisk til gjeldsavtalen med troikaen EU, ECB og IMF.

- Et lands overlevelse kan ikke være avhengig av kreditorenes vennlighet, sier Theodorakis.

Han er også den eneste partilederen som helt åpent har sagt han vil forhandle med Syriza om en koalisjon. Skulle dette bli nødvendig.

Theodorakis er født på Kreta, like ved charterfavoritten Chania, men vokste opp i nærheten i Aten. Han begynte som radiojournalist, og han har de siste 15 årene vært en populær programleder på tv. Ved siden av en fast spalte i Hellas' største avis Ta Nea, som tradisjonelt  støtter sosialdemokratene. Han har skrevet flere bøker, og en periode engasjerte han seg også med utdannelse av greske sigøynere.

Et par timer etter at valglokalene stengte søndag kveld viser valgdagsmålingene at venstreradikale Syriza ligger helt på grensen til å få rent flertall. Klokken 20 norsk tid ser Syriza ut til å få 149 av 300 seter i parlamentet, akkurat for lite til rent flertall. Theodorakis kan dermed bli en nøkkelperson for å danne en styringsdyktig regjering.

Hvis ikke kan det gå mot et nytt nyvalg. Slik som våren 2012, da det måtte holdes to valg med noen få ukers mellomrom.

Mark Wall, sjeføkonom for erosonen i Deutshe Bank i London. sa nylig til DN at dette fort kan bli det verst tenkelige valgresultatet. Han sier Hellas rett og slett ikke har tid til uker og måneder uten en styringsdyktig regjering.

Først skal lånebetingelsene med troikaen forhandles innen utgangen av februar, og i juli forfaller vel fire milliarder euro i renter og avdrag.

- Hellas har ikke mye tid, sier Wall.

Erfaringsmessig stanser det meste opp i Hellas i påvente av en ny regjering, også byråkratiet. Avisen Financial Times skriver også at mange grekere rett og slett har droppet å betale skatt de siste månedene, i påvente av hvem som vinner valget.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.