Syriza-leder Aleksis Tsipras blir møtt med en iskald skulder fra Berlin. De første reaksjonene fra Tyskland avviser blankt reforhandling av gjelden.

- Denne typer protester er ikke overraskende. Folk er misfornøyd med kuttiltakene, ikke bare i Hellas, men også i land som Italia. Men jeg tror ikke Syriza skal regne med at Tyskland vil reforhandle. De må oppfylle forpliktelsene inngått av tidligere regjeringer, sier Philipp Missfelder, utenrikspolitisk talsmann for forbundskansler Angela Merkels kristeligdemokratiske partiet CDU/CDS.

- Vi er ikke i en posisjon der vi kan forhandle, påpeker Missfelder søndag kveld.

Han understreker at gjeldsavtalen er inngått med troikaen, EU, ECB og IMF. Ikke med EU.

Talsmenn for den tyske sentralbanken - Bundesbank - var også raskt ute med å avslå enhver tanke om gjeldskutt eller annen reforhandling av gjelden.

Interessant nok vil en søknad fra Hellas om reforhandling av gjeldsbetingelsene gå til Latvia, som sitter med det rullerende formannskapet i EU.

De baltiske statene har opp gjennom årene vært beske i sine kommentarer til de voldsomme protestene i Hellas og andre kriseland i sør. Finanskrisen og eurokrisen rammet Latvia, Estland og Litauen minst like hardt som mange av kriselandene i sør, uten at det førte til voldsomme protester og uro.

Folk i Baltikum bet i seg smertene nærmest uten å mukke, og tok kuttene for å oppfylle kravene fra Brussel og Frankfurt. Sympatien med landene i sør er derfor begrenset.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.